« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
uoči summita

Klimatske promjene su velik problem

Rezultat je to ankete provedene među stanovništvom 23 zemlje, što uoči početka važnog summita u Kopenhagenu pokazuje da stupanj osviještenosti raste

(Dreamstime)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

staklenički plinovi

,

Kopenhagen summit

,

summit klima

Gotovo dvije trećine stanovnika u 23 zemlje koje su sudjelovale u anketi što ju je u ponedjeljak objavio BBC World misle da su klimatske promjene "veoma velik" problem, što je najviša razina nakon prve takve ankete 1998.

Anketu je između 19. lipnja i 13. listopada proveo institut Globescan za BBC World Service među 24.071 stanovnikom iz 23 zemlje, među kojima su i one s najvećim brojem stanovnika, poput Kine, Indije, SAD-a, Indonezije, Brazila, Pakistana, Nigerije i Rusije.

Premda je razina osviještenosti o tom pitanju u svijetu dosegnula rekordnu razinu (64 posto, za razliku od 44 posto u 1998.), dvije zemlje su nazadovale: Kina (57 posto u 2009., a 59 u 2007.) i Sjedinjene Države (45 posto u 2009., 50 posto u 2007.), koje su najveći onečišćivači ugljikovim dioksidom u svijetu.

Stupanj osviještenosti o klimatskim promjenama najviši je u Brazilu (86 posto), Kostariki i Filipinima (83 posto) te Turskoj (81 posto). Unatoč recesiji, 61 posto ispitanika podupire zamisao da njihova vlada ulaže novac u borbu s klimatskim promjenama, iako to uzrokuje probleme u njihovu gospodarstvu.

UN-ov susret na vrhu o klimi koji se od danas, 7. do 18. prosinca održava u Kopenhagenu okuplja 192 zemlje koje će se pokušati dogovoriti kako bi zamijenile protokol iz Kyota koji istječe u 2012.

Povodom početka summita, pedeset šest novina objavilo je u ponedjeljak isti uvodnik u kojemu sve sudionike summita u Kopenhagenu pozivaju da donesu učinkovite mjere u borbi protiv klimatskih promjena, piše britanski dnevnik Guardian u nedjelju.

"Pozivamo izaslanike 192 zemlje okupljene u Kopenhagenu da ne budu neodlučni, da se ne izgube u svađama i da ne prebacuju odgovornost na druge, već da ovaj veliki neuspjeh današnje politike pretvore u prigodu za djelovanje".

Velik broj novina odlučio je objaviti uvodnik na naslovnici, ističe Guardian koji napis objavljuje na svojoj mrežnoj stranici. Tekst je objavljen na 20 jezika, među kojima na kineskom, ruskom i arapskom. Izradila ga je skupina novinara komentatora više od mjesec dana prije početka summita.

U uvodniku se ističe da je klimatsko zatopljenje dokazana činjenica, unatoč nedavnoj kontroverzi utemeljenoj na optužbama da su znanstvenici pokušali uništiti podatke koji govore protiv teze o klimatskim promjenama.

U tekstu se upozorava da se čelnici 192 države moraju dogovoriti o mjerama koje će omogućiti da se porast temperature ograniči na 2 stupnja i dodaje: "Ako izostanu učinkovite mjere, klimatske promjene će uništiti naš planet, a s njim i naše blagostanje i sigurnost". (hina/metro-portal)

07.12.2009. 06:14:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    07.12.2009. 08:28
    a kada znate da svi ti licemjerni čelnici dolaze na sumit u 1200 limuzina, 140 privatnih aviona, te da će imati kavijar na meniju... onda znate koliko je sati... i zašto je bogatstvo uopće mjerilo da vam netko bude vođa?... sve će to loše završiti :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    07.12.2009. 08:31
    i da, zanimljivo kako mediji smanjuju odgovornost znanstvenika za manipulaciju podatcima o klimatskim promjenama... baš me zanima što će izmisliti kada dođe do naglog zahlađenja klime? :-P
  3. avatar
    07.12.2009. 09:24
    Neće ništa izmisliti. U prvi mah će vjerojatno reći kako je politika postigla velik uspjeh jer se stanje popravlja, a kada shvate da se stanje ne prestaje 'popravljati' elita će preseliti negdje oko ekvatora, krkati papaje i koktele i od tuda vladati onime što preživi na potezu prema polovima :)
  4. avatar
    donhuangenaro
    07.12.2009. 09:40
    zapravo klimatske promjene su manji problem u usporedbi sa licemjerjem, arogantnošću i sebičnosti prebogate 'elite'...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh