« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Burna povijest

Kina slavi 60. rođendan

60 godina nakon osnutka, Kina bilježi izrazit napredak u svakom pogledu

(Wikipedia)
Više o

Kina

Prije šezdeset godina Mao Zedong stajao je pred masom ljudi i proglasio Demokratsku Republiku Kinu te naglasio da su „Kinezi ustali!". Trenutak je bio obilježen ponosom i nadom. Pobjeda komunista okončala je nacionalistički režim.

Mao je želio ponovno uspostaviti veličinu Kine, a njegovi ciljevi da uspostavi modernu Kinu bili su isprepleteni s njegovom željom da transformira Kinu u socijalističko i revolucionarno društvo.

Sve to negativno je utjecalo na produktivnost države, ali i uzrokovalo nevjerojatan gubitak života. No, bez obzira na taj kaos, Narodna Republika započela je industrijalizaciju i ustala. Po mnogim mjerilima, Kina je 60 godina poslije postigla značajan napredak u smjeru postanka velikom globalnom silom.

Kina ima mnogo toga za slaviti na svoju šezdesetu godišnjicu. Kinezi su najmnogoljudnija nacija s najrazvijenijom industrijom. Treća je u svijetu po ekonomiji i trgovini, postala je globalni inovator u znanosti i tehnnologiji i trenutno radi na prvoklasnom sustavu sveučilišta. Posjeduje rastuću modernu vojsku, u mirnim je odnosima sa susjedima i svim velikim silama. Hibridni model kvazidržavnog kapitalizma i poludemokratske autoritarnosti privukao je pozornost cijelog svijeta.

Ratuća moć Kine ojačana je Olimpijskim igrama 2008, i Expom u Šangaju iduće godine. Slavlje 60.godišnjice 1. listopada impresionirat će, ako ne i zaplašiti, svijet prizorima snažne vojne snage. Manje je vidljivo da je Kina prva velika ekonomija koja se oporavlja od globalne recesije i, zaista, predvodi svijet iz krize.

Kina je danas treća ekonomska sila, nakon SAD-a i Japan, i nedavno je nadmašila Njemačku kao treću izvoznu zemlju. Većina dinamičkog rasta uzrokovana je izvozom. Kina napreduje u tehnološkom smislu i postaje sve inovativnija u sektorima kao što su elektronika i biotehnologija.

Kao rezultat ogromnog ekonomskog rasta, Kina plaća svojim okolišem. Zrak i voda su među najzagađenijima u svijetu, a država je vodeća u emitiranju stakleničkih plinova. Zagađen okoliš ugrožava opće zdravlje u državi. Povišena je stopa zaraze rakom i malignim bolestima.

Mao je proveo cijeli život pokušavajući transformirati kinesko društvo u svojoj revolucionarnoj viziji. Pokušao je stvoriti „novog socijalističkog čovjeka" i jednako društvo. Njegov režim uspio je opskrbiti naciju sa svim osnovnim potrebama. Povećana je pismenost, povisio se očekivani životni vijek, a smrtnost novorođenčadi je smanjena.   

Iako je do danas Kina značajno napredovala, još uvijek ima mnoge nedostatke. Tretman manjina najveća je slabost režima. Kriminal i korupcija još uvijek su ozbiljni problemi, kao i opća prenapučenost.

Politički sustav nije se mnogo promijenio od 1949. godine. Još uvijek je to lenjinistički sustav koji ne trpi opoziciju. Odjel organizacije partije kontrolira sva događanja u zemlji, i građanin zaista mora biti član partije da bi uspio u profesionalnom životu.

Globalno stanje od 1949. bitno je napredovalo. Kina je prigrlila globalizaciju i preuzela najvažnije mjesto na globalnoj pozornici. Postala je proaktivnija u mjerama sigurnosti. Kada se dogodi prirodna katastrofa, Kina omogućuje fizičku i financijsku pomoć svojim susjedima.

21.09.2009. 21:24:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh