« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NAPETO

Kina protiv vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje

Kina se protivi jednostranom vojnom djelovanju u kineskom ekskluzivnom gospodarskom području bez odobrenja

Kina protiv vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje
Kina protiv vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Korejski rat

,

korejska kriza

Kina je u petak izrazila protivljenje vojnim djelovanjima u blizini svojih obala uoči američko-južnokorejske mornaričke vježbe za koju je Sjeverna Koreja, koja je u utorak granatirala južnokorejski otok, ustvrdila da vodi regiju u rat.

Upozorenje iz Pekinga stiglo je u trenucima kad je južnokorejska vlada imenovala profesionalnog vojnika za novog ministra obrane, nakon ostavke dosadašnjeg ministra uzrokovane snažnim kritikama mlakog odgovora na sjevernokorejski napad, najteži od završetka Korejskog rata (1950.-1953.).

Sjeverna Koreja u utorak je topništvom napala kužnokorejski otočić Yeonpyeong, pri čemu su poginule četiri osobe, mnogo je bilo ranjenih, a počinjena je velika materijalna šteta na stambenim objektima.

"Stanje na Korejskom poluotoku gotovo je na rubu rata zbog neodgovornog plana onih, laganih na obaraču, koji će ponovno organizirati ratne vježbe uperene protiv Sjevera", objavila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Sjedinjene Države u to podučje šalju skupinu brodova na čelu s nosačem zrakoplova George Washington na nuklearni pogon.

U Žutom moru će od nedjelje sudjelovati u četverodnevnim manevrima, planiranim prije sjevernokorejskog naroda, kojima je cilj iskazivanje moći, što ljuti Sjevernu Koreju, ali i uznemiruju Kinu.

"Protivimo se bilo kakvom jednostranom vojnom djelovanju u kineskom ekskluzivnom gospodarskom području bez odobrenja", stoji na stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova u odgovoru na pitanje o kineskom stajalištu o sudjelovanju Georgea Washingtona u zajedničkim mornaričkim vježbama.

Ekskluzivno gospodarsko područje je pomorska zona širine 200 nautičkih milja od obale neke zemlje. (hina/metro-portal)

26.11.2010. 20:23:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh