« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
IZA ZATVORENIH VRATA

NATO odbio ruski prijedlog proturaketnog štita

Sektorskom proturaketnom obranom Rusija bi preuzela odgovornost za zaštitu od svih projektila koji nadlijeću njezin teritorij

ruski predsjednik Dmitrij Medvedev
ruski predsjednik Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

NATO

,

Dmitrij Medvedev

,

proturaketni štit

Dvadesetosam čelnika NATO-a odbilo je prijedlog ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o planu europskog proturaketnog štita kojim bi se kontinent podijelio u zone, piše u petak Wall Street Journal. Ruski je predsjednik svoju ponudu iznio iza zatvorenih vrata tijekom summita u Lisabonu.

Po tom prijedlogu, nazvanom ''sektorskom proturaketnom obranom", Rusija bi preuzela odgovornost za proturaketnu zaštitu od svih projektila ispaljenih u smjeru Europe koji nadlijeću njezin teritorij. Zemlje NATO-a jednako bi postupile u slučaju svake ispaljene rakete u smjeru Rusije.

Čelnici NATO-a odbili su taj prijedlog i uputili ga na razmatranje svojim stručnjacima, rekli su sudionici summita. Stručnjaci moraju podnijeti izvještaj na ministarskom sastanku obrane NATO-a i Rusije u Bruxellesu u lipnju.

Na summitu 20. studenoga Medvedev je upozorio da je pozitivan odgovor Rusije NATO-a o radu na proturaketnom štitu u Europi uvjetovan kvalitetom te suradnje.

NATO je istaknuo potrebu povezanosti njegova štita, koji se oslanja na američku tehnologiju, i štita Moskve, a koja bi se temeljila na razmjeni informacija i procedura međusobnog uzbunjivanja. (hina/metro-portal)

26.11.2010. 20:04:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh