« Kazalište
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
NOVA SEZONA

Kerempuh najavio bogatu sezonu

Kerempuh po običaju nastoji zadovoljiti ukus publike, pa se priprema čak 5 premijera ravnomjerno raspoređenih tijekom sezone

Kerempuh predstavlja novu sezonu punu premijera
Kerempuh predstavlja novu sezonu punu premijera (Arhiva)
Više o

Kerempuh

,

premijere

,

nova sezona

Nova sezona 2018./19. zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bavit će se potragom pojedinca za svojim mjestom u suvremenoj stvarnosti, koristeći pozornicu kao poligon humornog i kreativnog potencijala gdje se satira isprepliće sa stand-upom, slapstickom, apsurdom i crnim humorom, a kao prvi premijerni naslov najavljena je, 28. listopada, praizvedba predstave "Blue moon" po istoimenu romanu nagrađivanog književnika Damira Karakaša.

Roman tog u hrvatskim kazalištima sve češće izvođenog pisca zaživjet će na sceni u režiji Borisa Liješevića, kojemu je to prva suradnja sa Satiričkim kazalištem Kerempuh.

Sljedeća Kerempuhova premijera bit će, u prosincu, predstava "Elling" britanskog dramatičara Simona Benta, dramska adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjrnsena, prema čijim je djelima snimljen i film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film.

Igraju Filip Detelić, Marko Makovičić, Csilla Barath Bastaić, Luka Petrušić i Velimir Čokljat.

Suvremeno svjetsko i domaće dramsko pismo

Drugi dio sezone, u siječnju 2019., otvara premijera komedije "Raspad sistema" koju su napisali glumci i dramatičari britanske kazališne kompanije Mischief Theatre specijalizirane za komediju, Henry Shields, Jonathan Sayer i Henry Lewi, a režirat će ju Borko Perić.
Praizveden na West Endu 2014., tekst je 2017. uspješno postavljen i na Broadwayu, te je igran u više od 20 zemalja, uz osvojene brojne nagrade, uključujući nagradu Olivier za najbolju komediju 2015.

Kako se ističe u najavi, priča je to o kazališnom ansamblu, u ovom slučaju ansamblu Kerempuha, koji igraju ozbiljan krimić, svojevrsnu posvetu Agathi Christie i njezinoj "Mišolovki", koja je najduže igrana drama svih vremena u povijesti kazališta, ali se unutar igre počinje doslovno događati raspad sistema.

Igraju Josip Brakus, Nikša Butijer, Hrvoje Kečkeš, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Damir Poljičak, Filip Sertić i Matija Šakoronja.

U veljači iduće godine glumci Ivan Đuričić, Vilim Matula premijerno će na sceni Kerempuha, u režiji Mislava Brečića, oživjeti komediju "Smijeh", koju je po tekstu suvremenog japanskog dramatičara, scenarista, glumca i redatelja Kokija Mitanija za britansku publiku adaptirao Britanac Richard Harris. Što se događa kad kazališni pisac treba odobrenje od vojnog službenika koji ne ide u teatar i nema smisla za humor? Upravo je to zaplet ove komedije koja, kroz sudar dva suprotna pogleda na svijet, progovara o slobodi, ulozi kazališta i smijeha u našim životima, o domoljublju, o onom najboljem i najgorem za što smo kao vrsta sposobni, stoji u najavi.

Posljednja premijera Kerempuha u novoj sezoni bit će, u ožujku 2019., praizvedba dramskog teksta nagrađivane dramatičarke i spisateljice Une Vizek "Ja od jutra nisam stao", u režiji Nane Šojlev. U tekstu za koji je 2017. dobila Nagradu Marin Držić, Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz bitan sadržajni zaokret stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici. Glumački ansambl čine Jerko Marčić, Marko Makovičić, Filip Sertić, Hrvoje Kečkeš, Linda Begonja i Ornela Vištica.

26.08.2018. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh