« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
PRESJEK GODINE

Kazalište u 2021. godini

Izvedbene umjetnosti u 2021. godini u produljenim su pandemijskim okolnostima nastavile provoditi aktivnosti u prilagođenim uvjetima

Što je bilo dobro, a što - nije
Što je bilo dobro, a što - nije (Arhiva)
Više o

kazalište

,

2021.

U drugoj godini pandemijske krize, hrvatsko kazalište i ostale izvedbene umjetnosti kojima je pozornica domicilno mjesto izražavanja nastavile su prilagodbu 'novom normalnom' u očekivanju povratka na 'staro normalno', kombinirajući izvedbe uživo pred publikom u epidemiološki prilagođenim i kontroliranim uvjetima s različitim oblicima digitalnih sadržaja razvijenih tijekom prvoga vala pandemije, kada su vrata svih kulturnih institucija bila zatvorena a svjetla nad pozornicama ugašena.

U takvim okolnostima, realizirana su brojna kvalitetna umjetnička ostvarenja, a ona najbolja Hrvatsko društvo dramskih umjetnika ovjenčalo je u studenome tradicionalnim Nagradama hrvatskog glumišta.

Uz tradicionalne, dodijeljena nova Nagrada Ivo Hergešić

Na svečanoj dodjeli u HNK-u Zagreb nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje primili su Ivica Kunčević i Ivanka Boljkovac. Najboljim dramskim ostvarenjem u cjelini proglašena je predstava "Matiaš Grabancijaš Dijak" u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin, a Dolenčić je za istu predstavu dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami. U drami je u protekloj sezoni najbolju glavnu mušku ulogu realizirao Siniša Popović, dok je nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu otišla u ruke Blanki Bart Hajoš.

Najbolja je operna predstava protekle godine produkcija HNK-a Ivan pl. Zajca iz Rijeke "Tristan i Izolda" u režiji Anne Bogart, a najbolja baletna "Ponos i predrasude" na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb.

Apsolutnim pobjednikom 31. Marulićevih dana proglašeno je u listopadu zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella, s ukupno šest nagrada predstavi "Hotel Zagorje", među kojima za najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolju kazališnu dramatizaciju i najbolju žensku ulogu Dijani Vidušin.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade Orlando 72. Dubrovačkih ljetnih igara proglašeni su u kolovozu predstava "Glava lava" i ruska sopranistica Julija Ležnjeva.

U 2021. dodijeljena je i jedna nova nagrada, Nagrada Ivo Hergešić Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje kazališno ostvarenje, koja je otišla predstavi "Krizni stožer" redatelja Mirana Kurspahića i dramaturginje Rone Žulj u produkciji Umjetničke organizacije Kazališna družina Rebel uz podršku POGONA.

Entuzijazam ne jenjava, John Malkovich za veličanstveni kraj godine

Unatoč okolnostima koje su tijekom većeg dijela godine zahtijevale vrlo ograničavajuće mjere sa značajno smanjenom publikom u gledalištima, sve do duboke jeseni i uvođenja covid-potvrda u kazališne i koncertne dvorane, izvedbene su se aktivnosti intenzivno nastavile uz ogroman entuzijazam svih uključenih.

Tako je, nakon "preskočene" 2020., u 2021. održana 13. Noć kazališta, u kojoj je 20. studenoga sudjelovalo 60 kulturnih ustanova u 40 mjesta u RH.

Da domaći umjetnici i institucije ne odustaju od napora da održe scenu živom pokazuje i činjenica da je godina koja je iza nas donijela i otvaranje dva nova izvedbena prostora u studenome: novu Kazališnu galeriju "Zajc" inauguriralo je HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a svoju drugu scenu, pozornicu Kluba Kazališta Komedija, i zagrebačko Gradsko kazalište Komedija.

Iako su zbog objektivnih okolnosti gostovanja stranih umjetnika u protekloj godini bila značajno reducirana, neki su programi ipak uspješno realizirani: Festival svjetskog kazališta ugostio je u rujnu u HNK-u Zagreb teatar Red Torch iz Novosibirska u Rusiji, kazalište NTGent iz Belgije, te Teatro dei Venti iz talijanske Modene. Da kraj godine bude veličanstven pobrinula se Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog koja je početkom prosinca ugostila holivudsku zvijezdu Johna Malkovicha s glazbeno-scenskim projektom ostvarenim u suradnji sa slavnim dvojcem Igudesman&Joo.

28.12.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh