« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NAJAVA

Kazališni festival Eurokaz u Zagrebu od 20. do 28. lipnja

Središnja tema festivala je odnos teatra i smrti, a bit će obuhvaćena širokem spektrom pogleda, od smrti teatralizacije do teatralizacije smrti.

(eurokaz.hr)
Više o

Eurokaz

,

Gordana Vnuk

,

zagreb-info

,

teatar i smrt

U zagrebačkom HNK 20. lipnja predstavom 'Sedam dasaka varke' Aureliena Boryja, spektaklom s četrnaest kineskih umjetnika, glumaca i akrobata, otvara se kazališni festival Eurokaz. Za razliku od prve festivalske predstave, utemeljene na tradicionalnoj kineskoj igri tangram, ostale će se baviti središnjom temom festivala - odnosom teatra i smrti, rekla je Gordana Vnuk, umjetnička voditeljica festivala.

Tema smrti ne može se izbjeći kada se govori o kazalištu, jer se kazalište dešava ovdje i sada, a ne živi s težnjom za vječnošću kao neke druge umjetnosti, ustvrdila je Vnuk, dodavši da će predstave na Eurokazu obuhvatiti širok spektar pogleda na temu, od smrti teatralizacije do teatralizacije smrti.

Kao središnji događaj najavljen je multimedijalni projekt 'Tertulia' argentinskih umjetnika Nicolasa Varchauskog i Eduarda Molinarija, koji je 2005. izvođen na groblju La Recoleta u Buenos Airesu, a prilagođen hrvatskom kontekstu izvodi se na Mirogoju. Predstava je meditativno iskustvo, u kojem se vizualne i zvučne instalacije povezuju s različitim osobama i događajima iz hrvatske povijesti. U Argentini je predstava izazvala prosvjede građana iz susjedstva groblja, a nadam se da se to neće ponoviti u Zagrebu, rekao je dramaturg predstave Saša Božić.

Britanska skupina 'Forced Entertainment' govori o ubijanju kazališta u "predstavi koja je umrla prije svoje izvedbe", dok nizozemska grupa 'Hotel Modern' u predstavi 'Kamp', s oko tri tisuće minijaturnih lutkica, rekonstruira Auschwitz i mehanizam tvornice smrti.

Kroz dokumentarni film predstavit će se i posljednja predstava mađarskog redatelja Petera Halasza, koji je, kada je saznao da mu preostaje par mjeseci života, inscenirao vlastiti pogreb.

Simboličkim prostorima smrti bavi se projekt 'Knjiga mrtvih' jednog od osnivača 'Kugla glumišta' Zlatka Burića Kiće, koji za predložak uzima iščitavanje različitih dokumentarno-pseudodokumentarnih tekstova i hiperrealističnih slika iz svakodnevnoga života.

U popratnom programu predstavit će se knjiga "Dijalozi o Gavelli" Eurokazove biblioteke o novom pristupu djelu tog redatelja. Predstave 23. "Eurokaza", koji će trajati do 28. lipnja, uz HNK i Mirogoj, izvodit će se u ZKM-u, na Sceni Travno i u SC-u.

Izvor: Hina

12.06.2009. 16:06:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh