« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kavopije imaju zdravija crijeva?

Nedavno istraživanje, provedeno na Medicinskom fakultetu u Houstonu pokazalo je da kavopije imaju bolji mikrobiom crijeva od osoba koje rijetko ili nikako piju kavu

Još jedan razlog da pijete kavu
Još jedan razlog da pijete kavu (Arhiva)
Više o

kava

,

bakterije

,

crijeva

,

mikrobiom

Zdravstvene prednosti kave potvrđuje iz dana u dan sve veći broj istraživanja, pa je tako već utvrđeno da ispijanjem samo jedne šalice dnevno možete spriječiti nakupljanje nezdravih masnoća i prevenirati pretilost te utjecati na zdravlje mozga u starijoj životnoj dobi.

Nedavno istraživanje, provedeno na Medicinskom fakultetu u Houstonu pokazalo je da kavopije imaju bolji mikrobiom crijeva od osoba koje rijetko ili nikako piju kavu. 

Autor studije dr. Li Jiao i njegov tim rezultate istraživanja su predstavili na godišnjem znanstvenom skupu gastroenterologa u San Antoniju, u Texasu. 

U istraživanju su sudjelovale 34 osobe koje su bile podvrgnute kolonoskopiji i endoskopiji kako bi se vidjelo stanje njihovih crijeva. Odgovarali su i na pitanja o konzumaciji kave i prehrani te su, s obzirom na količinu kave koju popiju, ispitanci bili podijeljeni u dvije skupine - oni koji piju puno kave, odnosno više od 82,9 miligrama i onih koji piju manje od te količine. 

Pokazalo se da oni koji piju puno kave imaju u crijevima visoku razinu bakterijskih sojeva Faecalibacterium i Roseburia te nisku razinu Erysipelatoclostridiuma, potencijalno štetnog bakterijskog soja.

Iako su dio normalnog zdravog crijeva, prekomjerna razina Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) može biti štetna.

Prethodne studije povezale su E. ramosum s metaboličkim sindromom i pretilosti.  Viša razina ostalih bakterija pronađena je u mikrobiomima crijeva kod velikih konzumenata kave.

"Veća konzumacija kofeina povezana je s bogatijim mikrobiomom crijeva te većim brojem protuupalnih bakterija, poput Faecalibacterium i Roseburia, i nižim razinama potencijalno štetnih bakterija", stoji u zaključku studije, a prenosi Medical News Today.

31.10.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh