Kava sa šećerom poboljšava rad mozga
Iako i sama kava ima jak učinak na bolji rad mozga, njezino djelovanje se znatno poboljšava u kombinaciji sa šećerom
Dobrobiti kave pokazala su mnoga znanstvena istraživanja, a iako većina njih preporuča kavu bez šećera, nova je studija Sveučilišta u Barceloni pokazala da kava sa šećerom pozitivno djeluje na mozak i potiče njegov rad.
Istraživanje objavljeno u časopisu Human Psychopharmacology navodi da kofein i šećer, ako se konzumiraju istovremeno, međusobno jedno drugom jačaju djelovanje na funkcije mozga poput rapsona pamćenja ili radne memorije.
>> 11 sati ujutro idealno je vrijeme za kavu
U istraživanju je sudjelovalo 40 osoba koje su testirane nakon što su pili kavu sa šećerom, kavu bez šećera, sam šećer ili samo običnu vodu, a kava sa šećerom pokazala se najboljom u pripremi mozga za naporan radni dan, iako i kava bez šećera također djeluje na razbuđivanje mozga zbog pozitivnih učinaka kofeina.
Glukoza je, pak, glavno gorivo koje moždane stanice trebaju kako bi funkcionirale, a zajedno s kofeinom se nadopunjuje u jačanju rada mozga. Kofein i šećer poboljšavaju kognitivne učinke tako što povećavaju učinkovitost područja mozga koja su odgovorna za kontinuiranu pažnju i radnu memoriju.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar