« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
FORMULA ZA UŽITAK

11 sati ujutro idealno je vrijeme za kavu

Za potpuni hedonistički doživljaj crnoga napitka potrebno je i dobro osvjetljenje, dobro društvo, jaka aroma i ugodna glazba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kava

,

užitak

,

pauza

Prema rezultatima studije koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, preciznije s odjela za ekperimentalnu psihologiju, 11 sati ujutro je idealno vrijeme za konzumiranje kave, odnosno za pauzu za kavu. No, osim ukusne kave, potrebno je dodati i svjetlo, glazbu, aromu i dobro društvo. Studiju je vodio profesor Charles Spence sa spomenutog sveučilišta. Uzimajući u obzire nekoliko parametara, Spence je došao do formule koja dokazuje da je u jedanaest sati  prijepodne najbolje vrijeme za uživanje u crnom napitku.

On je kombinirao okus (F), savršenu okolinu (E), posuđe u kojem se poslužuje (P), društvo u kojem pijete kavu (C) i vrijeme dana u kojem pijete kavu (T) kako bi došao do idealnog momenta za uživanje u kavi (M).

Točan izgled Spenceove formule je ovakav: M = 0.5 x F + (0.5 x E + 0.3 x P + 0.15 x C + 0.05 x T.

On je došao do zaključka kako je najbolje kavu piti u 11 sati prijepodne, u dobro osvijetljenoj prostoriji, u društvu prijatelja dok u pozadini svira glazba u stilu Marianne Faithfull ili Puccinija. Inače, rezultati studije objavljeni su i izjvješću pod imenom „Changing Tastes" koje naglašava važnost vanjskih podražaja i utjecaja na to kako ljudi interpretiraju okus hrane i pića.

"Bilo kako bilo, sada možemo točno odrediti uvjete koji su potrebni za uživanje u kavi, odnosno bilo kojem drugom piću ili hrani", kaže profesor Spence. Valja spomenuti i to da je studija obavljena pod pokroviteljstvom Starbucks VIATM Ready Brewa.

Dakle, da biste najviše uživali u kavi:

Vrijeme: 11 ujutro

Glazba: Od Puccinija do Marianne Faithfull  - idealna pozadinska glazba je talijanska opera ili ona u kojoj pjevač ima dublji hrapav glas

Osvjetljenje: Dobro osvijetljena prostorija ili na otvorenom na suncu

Aroma: Jaka.

Društvo: Nemojte piti sami. Iščekivanje dolaska prijatelja samo će povećati užitak. Osjećaj toploga napitka čini da vaš mozak ljude oko vas percepira kao mnogo ugodnije osobe.

09.03.2010. 19:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh