« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
KAVICA ;)

Kava je zdrava, evo dokaza

Nova studija pokazala je da je pijenje kave povezano s manjim rizikom od smrti u usporedbi s izbjegavanjem kofeinskih napitaka

Zdrava kava...
Zdrava kava... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kava

,

rizik od smrti

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su pili umjerenu količinu kave, definiranu kao 1,5 do 3,5 šalica dnevno, te oni koji su zasladili kavu, imali oko 30% manji rizik od smrti u usporedbi s osobama koje uopće ne piju kavu, rekla je dr. Christina Wee, izvanredna profesorica medicine na fakultetu Harvard.

"Oni koji su pili nezaslađenu kavu imali su između 16% i 29% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji ne piju kavu", dodala je.

Obratite pažnju na dodani šećer

"Ako u kavu dodajete samo jednu žličicu šećera, prednosti kave za koju mislimo da ih ima nisu potpuno negirane time", rekla je Wee.

Rezultati za ljude koji su koristili umjetni zaslađivač u svojoj kavi bili su manje jasni, pa istraživači nisu mogli izvući nikakve zaključke.

"Na temelju ove studije liječnici mogu reći svojim pacijentima da nema potrebe da većina osoba koje piju kavu eliminiraju ovaj napitak iz svoje prehrane, nego da budu oprezni pri konzumaciji", rekla je glavna autorica studije dr. Dan Liu.

Kako kava utječe na tijelo?

"Razna istraživanja pokazala su da bi unos kave mogao zaštititi srce i pomoći u liječenju drugih bolesti", rekla je Liu. "Također može smanjiti rizik od problema s jetrom", navodi se u studiji iz 2021. godine.

Kava također ima različite zdravstvene učinke, ovisno o tome kako se proizvodi, rekao je Gunter Kuhnle, profesor na Sveučilištu Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Neke vrste kave sadrže fenolne spojeve, za koje se vjeruje da su korisni, kazao je.

Ti kemijski spojevi utječu na okus i aromu kave i korisni su jer mogu djelovati kao antioksidansi i imati protuupalna svojstva.

Dvije najčešće vrste kave su arabica i robusta, a istraživanja pokazuju da kava robusta ima veći sadržaj fenola od arabice

11.08.2022. 12:05:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.08.2022. 17:04
    Cas zdrava cas ne
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh