« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Brza hrana nema toksine?!

Brza hrana je ukusna, ali ne čudi što ovi obroci i grickalice nisu prva stvar koja vam padne na pamet kada razmišljate o tome koja bi hrana trebala biti dio vašeg sljedećeg zdravog obroka

Stvarno interesantno!
Stvarno interesantno! (Arhiva)
Više o

brza hrana

,

toksini

Predstavlja li hrana poput pohane piletine, slatkiša i pizze sa sirom rizik za ljudsko zdravlje?

Godine 2021. istraživači sa Sveučilišta George Washington proveli su studiju o potencijalno štetnim industrijskim kemikalijama otkrivenim u brzoj hrani u SAD-u. Studija je pokazala da popularni artikli brze hrane iz popularnih lanaca sadrže ftalate, skupinu kemikalija koja se koristi za omekšavanje plastike, te je poznato da ometaju endokrini sustav.

Što je sa šećerima i zaslađivačima?

Dr. David Culpepper, klinički direktor LifeMD-ja sa sjedištem u Kentuckyju, bavi se internom medicinom više od 30 godina. Culpepper se slaže da su šećeri pravi problem u većini brze hrane.

"To uključuje saharozu, fruktozu i kukuruzni sirup s fruktozom", kaže Culpepper. "Ovi aditivi su posebno opasni. Previše jednostavnog šećera, za razliku od složenih ugljikohidrata poput cjelovitih žitarica, povezano je s brojnim bolestima, uključujući pretilost, dijabetes i povećan rizik od raka.

"Svake godine se objavi nova studija o određenim proizvodima koji su potencijalno povezani s rakom ili nekom drugom bolešću", kaže on.

Aditivi i pakiranja su bitni

Dr. Naheed Ali, liječnik iz Miamija, upozorava da osim aditiva u hrani, pakiranje može biti dio problema. "Mnoge prerađene i pakirane namirnice sadrže opasne kemikalije i boje", kaže Ali, "na primjer, omoti od slatkiša, boce pića, pa čak i konzervirani ravioli mogu sadržavati bisfenol A (BPA), opasan plastični toksin, koji može uzrokovati probleme s mozgom i reproduktivnim organima", piše Yahoo news.

11.08.2022. 07:44:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.08.2022. 19:48
    Ali nije zdrava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh