« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BEZ NUSPOJAVA

Kanabis smanjuje bol i poboljšava san

Pušenje kanabisa pomoću lule znatno smanjuje kroničnu bol kod pacijenata s oštećenim živcima, pokazuje nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

kanabis

,

marihuana

,

napad na Facebook

,

Enola Gay

Pušenje marihuane također smanjuje anksioznost i depresiju, tvrde istraživači. Pilule s ekstraktom kanabisa već su se pokazale uspješnima u liječenju određenih tipova boli. No znanstvenici su obično izbjegavali proučavati efekte pušenja ove biljke, jer se to smatralo metodom drogiranja.

Ipak, tim kanadskih znanstvenika proveo je istraživanje nad 21 pacijentom s kroničnom neuropatskom boli uzrokovanom traumatskom ozljedom ili operacijom. Koristili su kanabis s četiri različita nivoa jakosti.

>> Pušenje trave šteti ljubavnom životu

Pacijenti u dobi od 25 do 77 godina trebali su pušiti 25 miligrama kanabisa iz staklene lule, tri puta dnevno. Kanabis najjače potencije, s 9.4 posto aktivnog sastojka THC-a smanjivao je bol, napetost i depresiju, te poboljšavao san.

Nije bilo ozbiljnih nuspojava tijekom testiranja kao ni značajnih promjena u vitalnim znakovima, radu srca ili bubrega. Studija, koja je objavljena u ˝ Canadian Medical Association Journalu˝ vjerojatno je prva koja je klinički testirala efekte pušenja kanabisa.

Ipak, stručnjaci upozoravaju kako biljka može izazvati mentalne probleme kod ljudi s obiteljskom povijesti bolesti poput shizofrenije ili depresije. Kanabis također može korisnika učiniti paranoičnim i nemotiviranim.

30.08.2010. 17:03:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.08.2010. 17:41
    metoda drogiranja... haha, a alkoholiziranje, nikotiniziranje i da ne spominjem na tisuće legalnih farmaceutskih opojnih droga u apotekama nije ista metoda?... patetično... civilizacija ne bi postojala da nije bilo ove biljke, sve dok početkom prošlog stoljeća farmaceuti nisu iZLObirali njenu ilegalizaciju da bi mogli zarađivat na svojoj smrtonosnoj kemiji (većinom proizvedenoj iz nafte) :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh