« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NESAVJESNO KORIŠTENJE

Opasno je djeci davati lijekove bez recepta

Roditelji većinom postavljaju krivu dijagnozu i pogrešno doziraju lijekove čime ugrožavaju zdravlje djeteta

Dijete lijek
Dijete lijek (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

dijete

,

lijek bez recepta

Nesavjesno korištenje lijekova koji se prodaju bez recepata opasno je za zdravlje velikog broja djece, kaže se u studiji koju je izradila ekipa znanstvenika sveučilišta u Sydneyu.

"Brojna djeca su izložena opasnosti zbog pretjeranog korištenja lijekova protiv vrućice, kašlja ili prehlade, koji se kupuju bez recepta", zaključuje se u studiji koja je predstavljena u Lisabonu na konferenciji Međunarodne farmaceutske federacije.

Lijekovi bez recepta uglavnom su nedjelotvorni

"Iznenađeni smo i zabrinuti što neki misle da su lijekovi bezopasni jer se mogu kupiti bez recepta", rekla je u priopćenju Rebekah Moles zadužena za istraživanje provedeno među 97 roditelja i zaposlenika vrtića u Australiji. "Kad bi trebali, 44 posto sudionika bi dalo netočnu dozu, a samo 64 posto bi moglo izmjeriti precizno potrebnu dozu", ističe se.

Samo 14 posto sudionika je pravilno reagiralo u slučaju vrućice, utvrdili su znanstvenici. Australija nije izoliran slučaj, ocijenili su. Uvjereni su da je neprikladno davanje lijekova rašireno po cijelom svijetu.(hina/metro-portal)

29.08.2010. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh