« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SVETICA SIROMAŠNIH

Kalkuta: Misom započelo obilježavanje 100 godina od rođenja Majke Tereze

Tijekom mise koju je pratilo tisuću ljudi, pročitana je poruka pape Benedikta XVI., dok su stotine vjernika stajale izvan crkve

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zagreb obilaznica

,

SunceBeat

Misom u Kalkuti počele su četvrtak proslave stote obljetnice rođenja Majke Tereze, "svetice siromašnih", koja se nesebično posvećivala umirućima, najbolesnijima i najsiromašnijima u predgrađima tog prenapučenog grada na istoku Indije.

Misa koju je predvodio kardinal Telesphore Placidus Toppo služena je u sjedištu kongregacije Misionarki ljubavi koju je Majka Tereza osnovala 1950., gdje je 1997. pokopana. Tijekom mise koju je pratilo tisuću ljudi, pročitana je poruka pape Benedikta XVI., dok su stotine vjernika stajale izvan crkve.

"Vjerujem da će ova godina za crkvu i svijet biti prigoda za zahvalnost Bogu za neprocjenjiv dar koji je Majka Tereza širila za života i koji nastavljaju širiti njezina duhovna djeca", napisao je Papa. Nakon mise redovnice koje su je naslijedile, Sestra Nirmala i sadašnja predsjednica kongregacije Sestra Prema, su u znak mira i suosjećanja pustile golubice.

U Kalkuti će također početi međunarodnih filmski festival dokumentarnih i igranih filmova o životu Majke Tereze. Rođena 27. kolovoza 1910. kao Agnes Gonxha Bojaxhiu u Skopju ta katolička redovnica albanskog porijekla stigla je kao mlada redovnica u Indiju 1929. Indijsko državljanstvo dobila je 1951. Majka Tereza dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979. Papa Ivan Pavao II. beatificirao ju je u listopadu 2003. I Albanija, Makedonija i Kosovo predviđaju također obilježavanja 100. godišnjice njezina rođenja. (hina/metro-portal)

26.08.2010. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh