« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
"VADITE NAS IZ PAKLA"

Čileanci bodre zatrpane rudare

Iako su ovih dana svi hvalili visok moral 33 rudara, u razgovoru putem radijske veze s predsjednikom Sebastianom Pinerom priznali su da osjećaju tjeskobu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Čile

,

rudnik

,

Sebastian Pinera

,

događanja zagreb

Programom aktivnosti na dnu rudnika i razmjenom pisama čileanske su vlasti u srijedu pokušavale obodriti trideset trojicu zarobljenih rudara kako bi mogli izdržati dugotrajan boravak pod zemljom. Obitelji rudara koji su već 20 dana zarobljeni 700 m pod zemljom u rudniku bakra i zlata u San Joseu, primili su prve povratne informacije s dna rudnika, nakon poruka ohrabrenja koje su im bili poslali nešto ranije.

"Napisala sam mu da je ovo pravo čudo", rekla je Carmen, supruga rudara Juana Illanesa. "A on mi je odgovorio: u pravu si, ovo je čudo. Moramo ga cijeniti i zahvaljivati Bogu". Rudari su putem sonde već dobili toplomjere, tlakomjere, pribor za analizu urina i vage. Usto su dobili "objed", manje od pola litre juhe u koncentratu s okusom čokolade i maline koje mogu uzimati samo 10 cl svakih šest sati. Krutu hranu ne smiju jesti još tri do četiri dana.

Iako su ovih dana svi hvalili visok moral 33 rudara, u razgovoru putem radijske veze s predsjednikom Sebastianom Pinerom priznali su da osjećaju tjeskobu, a Luis Urzua koji se predstavio kao vođa njihove smjene, zamolio je da Čile "učini sve kako bi nas se izvuklo iz ovoga pakla". Rudarima još nije rečeno koliko će trajati operacija spašavanja, a ministar zdravstva Jaime Manalich je siguran da nakon razgovora "shvaćaju da će ona potrajati". Bušenje novog okna treba početi do nedjelje, a u tijeku je izlijevanje betonske podloge na koju će se postaviti bušač. Bušenje bi moglo trajati tri do četiri mjeseca. (hina/metro-portal)

26.08.2010. 07:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh