« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
ZZZZZ

Kako zaspati bez problema

Svi mi imamo svoje rutine prije spavanja, ali neke od njih drže nas budnima

Dobar san, dobar dan :)
Dobar san, dobar dan :) (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

san

,

kako zaspati

,

zdravo spavanje

Shvatili ste da je vrijeme za spavanje i uvalili se u krevet, no san nikako ne dolazi na oči. OK, nekad je to posljedica stresa, no puno češće smo si sami krivi za to što ne možemo zaspati. Posebno loše djeluju četiri navike koje će, ako ih se ne riješimo, uzrokovati ozbiljne probleme sa spavanjem.

Kao prvo, naravno, televizija. Omiljena serija ide u kasnom terminu, pa usput i dvije tri za redom, ili ste posudili od prijatelja novi film, da ne kažemo skinuli s neta... Tri sata kasnije, oči su vam natekle kao kojotu iz crtića, a vi i dalje gledate umjesto da spavate. Takva navika potpuno će vam zbrkati unutarnji sat, zato gasite svu elektroniku po kući barem 20 minuta prije spavanja.

Nema ništa bolje nego se izmoriti prije spavanja ... pa vi lijepo odete na kasno trčanje ili u teretanu jer je prazna. Istraživanja su pokazala da najbolji san imaju oni koji vježbaju ujutro, a oni koji to rade predvečer imaju problema, jer im je tijelo još uvijek aktivno od tjelovježbe.

Kasna večera je nešto što ste već shvatili da vam ne odgovara, ali kad rano večerate, obično vam se baš prije spavanja napravi rupa u želucu koju treba popuniti. Bilo bi dobro da to i napravite, ali ne grickalicama u nemogućim količinama ili ovećim sendvičem, jer će vam želudac vratiti uslugu na način da će vas održati budnima još podosta vremena.

Čašica prije spavanja opjevana je u mnogim filmovima i serijama, i to baš izgleda zgodno, sjedite pred televizorom, slistite svoju čašu vina i idete na spavanje ... ne baš. Osim što nećete baš najbolje zaspati, kvaliteta sna bit će bitno lošija od uobičajene, pa ćete se probuditi kao da ste trčali maraton. Stoga, ili neki čaj, ili nek ta čaša/boca vina/piva uđe u vas puno prije spavanja.

I da, naravno, ako čitate ovaj članak, a zijeva vam se, zagasite računalo i krenite na spavanje za dvadesetak minuta ...

17.07.2012. 22:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh