« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
OPREZ

Pažljivo koristite klima uređaje

Klima uređaji nas, naizgled, spašavaju od vrućina, no mogu nam donijeti puno problema

Klime donose ugodu, ali i probleme
Klime donose ugodu, ali i probleme (Arhiva)
Više o

prehlada

,

bolesti

,

respiratorne bolesti

,

održavanje

,

klima uređaj

,

grlobolja

,

razlika u temperaturi

Korištenje klima uređaja u posljednje je vrijeme postao uobičajeni oblik borbe protiv vrućina. Relativno pristupačne cijene dovele su ih u velik broj stanova i kuća, no rijetko tko se pozabavi čitanjem uputa za korištenje i slušanjem savjeta liječnika.

Zapravo, često se s klimom ponašamo neodgovorno, pa je dobro podsjetiti na sve opasnosti koje vrebaju pritom. Najčešća greška je podešavanje klime na prenisku temperaturu, odnosno povećavanje razlike između klimatiziranog prostora i okoline. Preporučena razlika ne bi trebala biti više od 5 stupnjeva, jer će inače naše tijelo pretrpjeti prevelik šok prelaskom iz klimatiziranog prostora na otvoreno.

Ovo vrijedi za kuće i stanove, ali i za automobile, gdje se ova greška najčešće radi. Uz to, ako klima rashlađuje previše u odnosu na vanjsku temperaturu, može doći do respiratornih infekcija, grlobolje ili prehlade.

Klime treba i redovito servisirati, jer se u njima lako razviju bakterije i plijesni koje mogu ući u naš sustav i izazvati i veće probleme, poput legionarske bolesti.  

18.07.2012. 13:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh