« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 2 dana
COOL

Kako voće i povrće može zaustaviti starenje

Jak imunitet reagira na način da uklanja oštećene stanice i čuva organizam. No, problem je što imunitet sa starenjem slabi...

Još jedan dobar razlog za konzumaciju voća i povrća
Još jedan dobar razlog za konzumaciju voća i povrća (Shutterstock)
Više o

fisetin

,

starenje

,

voće

,

povrće

,

zaustavljanje starenja

Starenjem se u organizmu akumuliraju oštećene stanice i kada ih je određen broj, to nazivamo celularno starenje. Stanice tada oslobađaju elemente koji dovode do upala.

Jak imunitet reagira na način da uklanja oštećene stanice i čuva organizam. No, problem je što imunitet sa starenjem slabi i ne može se nositi sa zahtjevima organizma. 

Istraživači su izolirali fisetin i dali ga starim miševima te uočili poboljšanje na njihovim stanicama za deset posto, što je puno.

 "Ovi rezultati ukazuju kako možemo produljiti životni vijek i očuvati zdravlje. Fisetin bi mogao biti ključ dugovječnosti", izjavio je voditelj studije Paul Robbins sa Instituta za biologiju, starenje i metabolizam Sveučilišta Minnesota.

Osim na miševima, znanstvenici su fisetin testirali i na ljudskim stanicama uzetim iz sala. Pokazalo se da fisetin sanira i ljudske stanice. Sada su u pripremi daljnja istraživanja.

Fisetin se nalazi u voću i povrću, a najviše ga ima u onom sezonskom i svježem, stoga navalite na jabuke, kruške, agrume, kelj, kupus, tikve, češnjak i ostale jesenske plodove. 

22.10.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh