« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Kako uzeti sudbinu u svoje ruke

U valu prosvjeda koji se šire SAD i svijetom, čuju se i glasovi koje vrijedi saslušati

On nije 99% ...
Više o

prosvjedi

,

Occupy Wall Street

Skandiranje protiv pohlepe banaka i političara proširilo se svijetom, pokušavajući dostići snagu koju su 60-ih godina prošlog stoljeća imali javni protesti. Mete prosvjednika iste su na cijelom globusu, banke i političari.

No, povremeno se može čuti i pokoji glasić koji se pokušava probiti kroz buku medija, a ima ponešto drugačiji stav prema svemu što se događa. Tako je i anonimni Amerikanac napisao svoju poruku javnosti koja zaslužuje malo više pažnje.

Dakle, čovjek studira i nije dužan ni lipe. Zašto? Jednostavno, nije prihvatio uobičajeni stil života nego radi po svom. Znači, odabrao je manje zvučan faks, imao je dobre ocjene u srednjoj školi pa je ulovio dvije stipendijice koje mu pokrivaju 90% troškova studiranja.

Živi u skromnom apartmanu, radi 30 sati tjedno za minimalnu plaću, nema kreditnu karticu, nema auto, nema iPhone, ne jede po restoranima. I kaže da je savršeno sretan s tim i da mu ništa ne nedostaje.

Što je najvažnije, to je njegova odluka i kaže da bi, da je u dugovima, bio sam kriv za njih jer bi to bila njegova odluka, a ne odluka pohlepnih bankara s Wall Streeta ... I tu je u pravu.

16.10.2011. 09:09:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Džo
    16.10.2011. 09:43
    Jedna od najogavnijih stvari koje neoliberali mogu reći je da bi se trebalo raditi uz studiranje ako se želi financirati fakultet.
    To je jednako glupo kao da kažete radnicima da nađu još jedan posao uz onaj koji imaju kako bi mogli obući i nahraniti djecu i zadovoljiti životne minimume.

    Osobno živim na klasičan studentski, skroman način i studiram jedan od, doista, najtežih fakulteta u državi. Pa iako nemam korisna predavanja jer profesori ne rade svoj posao; svejedno fax smatram svojim poslom i učim 10 do 12 sati dnevno. Ljeti i većinom blagdana također. Izlazim jednom u dva mjeseca, ne ljetujem, ne zimujem, ne provodim se.
    Imam dvije-tri kratke pauze dnevno i u tom vremenu pročitam glupu poruku nekog Amera koji radije živi kao žohar nego da se pobuni protiv pohlepe i lopovluka onog 1 postotka.

    Radio sam mjesec dana uz fax i izgubio 7 kila; doslovno nisam kreveta vidio više od 3 sata dnevno. Desetak sati učenja i desetak sati rada u istom danu. Skoro 365 dana u godini? Zar bih to trebao popušiti kao normalno?

    8 sati sna, 8 sati rada, 8 sati odmora - bazične tekovine radničke klase još od buržuaskih revolucija.
  2. avatar
    Šaptač šljakerima
    16.10.2011. 13:50
    Džo, apsolutno se slažem, takav život nije za ljude, ali bojim se da to nije samo zbog nekolicine bogatuna nego zbog cijelog idiotskog svjetskog poretka i generalne ljudske pohlepe. Nisu samo bogataši pohlepni. Blagajnice i konobari voze nove aute daleko iznad svojih mogućnosti, umjesto da kupe skroman rabljeni auto. I onda odu prosvjedovati jer ne mogu plaćati kredit za svoj nerazumno skup i moćan auto koji im zapravo i nije bio potreban.
    Možemo mi svi prosvjedovati do sutra, ali dok se ne smanji ta luđačka potrošnja u svim društvenim slojevima, neće se apsolutno ništa promijeniti.
  3. avatar
    marijana
    16.10.2011. 13:56
    Džo... SVAKA , SVAKA ČAST !!!!!!! Mudro zboriš. Moj suprug i ja radimo, imamo troje dječice, podstanari smo. Radimo od jutra do mraka i jedva krpamo kraj s krajem... Potpuno si u pravu... za sve rečeno.
  4. avatar
    biba
    16.10.2011. 22:16
    pridružujem se komentarima !!!
    uvijek se nađe poneki pametnjaković koji soli pamet svima oko sebe, nek se javi za par godina, bumo vidli koliko bu mogel tak izdržati izvan svih sistema.... još nekak se može dok je sam za sebe, ali kad se osnuje obitelj onda je ipak malo drugačija priča, ne?
  5. avatar
    Guy Fawkes
    16.10.2011. 22:19
    Džo, studirati u Americi i raditi uz to 30 sati tjedno možeš na bilo kojem faksu koji nije Ivy League i to bez problema i iscrpljivanja ... jer nema hrpetine besmislenih gluposti kojima te hrane na tvom faksu i tjeraju te na svakodnevnu tlaku. Možemo mi tu sada debatirati što znaju oni kad završe faks, a što ćeš ti znati, no to je tako. Zato autor ovog plakata ima potpuno i apsolutno pravo ... jer živi u zemlji gdje je to moguće, ma kakva ona bila po našem shvaćanju
    Šaptač šljakerima, respect ... to jest upravo tako kao što kažeš, nitko nije zavrtao ruke na leđa i tjerao ljude da kupuju aute koje ne mogu otplaćivati.
    Marijana, respect i tebi i sva sreća u životu ... jedino što ti nedostaje je normalna država u kojoj bi s toliko rada živjela pristojno i dostojno čovjeka
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh