« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 11 mjeseci i 25 dana
SAVJETI

Kako ukusno i lijepo ukrasiti dom za Uskrs

Uskrs je sutra i trebalo bi biti sve savršeno, od stola pa do raznoraznih ukrasa kako bi vaš dom imao onu atmosferu koju tražite

Neka sve bude na svom mjestu
Neka sve bude na svom mjestu (Arhiva)
Više o

Uskrs

,

obrnuta kuća

,

dom

,

ukrasi

Uskrs je dan kada se trebate dobro potruditi da bi sve bilo na svom mjestu i izgledalo baš onako kako treba - naime, ovaj je blagdan jedan od onih koji traju više dana, tako da je normalno ukrasiti svoj dom (i da bude lijep, naravno). 

Naime, Uskrs ima cijeli niz simbola koji su kroz godine uspješno pretvoreni u hranu i dekoracije koje su sjajan dodatak atmosferi ovog blagdana.

Bogat stol - neizbježan dio cijele priče i to ne samo na sam Uskrs. Osim pisanica dekorirajte stol cvijećem i ostalim simbolima koje ćemo navesti. Na sam Uskrs stol izgleda najbogatije u godini, baš kao i u vrijeme Božića. Jede se šunka, a često se peče kruh te pripravljaju druge slastice. Vjernici nose hranu u crkvu kako bi je svećenik blagoslovio prije objeda.

>> Zanimljivosti o Uskrsu koje niste znali >>

Janje - janje je simbol Isusa iliti jaganjca Božjeg koji je dao svoj život za spasenje cijelog svijeta. Ako krenemo u prošlost, saznat ćemo da je ovaj simbol zapravo povezan sa židovskom Pashom, blagdan na koji su žrtvovali janje, a prvi su ga kršćani povezali s Isusovom žrtvom. U našim je krajevima običaj napraviti kolač u obliku janjeta, pa ne bi bilo loše da pokušate i vi - kalupa ima koliko želite u svim trgovinama.

Pisanice su jedan od najčešćih simbola Uskrsa, a uvjerljivo najbolji učinak postići će one koje napraviti sami korištenjem prirodnih boja i (ne)vještih ruku cijele obitelji. 

>> Eko savjet tjedna - prirodne boje za jaja >>

Uskrsni zeko - uz pisanice vjerojatno jedan od najprepoznatljivijih uskrsnih simbola. Zec se kao simbol Uskrsa prvi puta spominje u Njemačkoj pred tisućljeće i pola, a od tada ga se povezuje s blagostanjem i plodnošću.

>> Uskršnji običaji širom Hrvatske >>

Velika uskrsna svijeća simbolizira život i radost, stoji pokraj oltara i pali se u noći Velike subote. Svijeća se prvo unosi u crkvu, a tek se onda njezinom vatrom pale sve ostale svijeće u crkvi. Tradicionalno na sebi ima oznake alfa i omega, koje označavaju početak i kraj...

Dakle, ako nemate sve što vam treba, vjerojatno će neki shopping centar imati to što vam fali, pa požurite, sutra ne radi ništa...

08.04.2023. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh