« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
POMOĆ PRI DRŽANJU DIJETE

Kako ubaciti metabolizam u petu brzinu

Mršavi ljudi dijele istu karakteristiku - imaju nevjerojatno efikasan metabolizam, a dobra je vijest da ga i vi možete ubrzati

Brz metabolizam put je k mršavosti
Brz metabolizam put je k mršavosti (Arhiva)
Više o

dijeta

,

metabolizam

,

mršavljenje

,

gubljenje kilograma

,

vitka linija

,

ubrzavanje metabolizma

Iako je za mršavljenje ili održavanje vitke linije vrlo važno pridržavati se dijetalnog režima i biti fizički aktivan, ono što uistinu određuje tempo gubitka kilograma jest brzina i efikasnost metabolizma. Kada su metabolički procesi brzi unesena hrana se brže obradi i izbaci iz tijela, a kada je izmjena tvari troma u organizmu se nakuplja "višak", što za posljedicu ima neželjeno debljanje.

No, na sreću postoji trik kako ubrzati metabolizam i na taj način skratiti put do željene figure, a za to je potrebno:

Unositi dovoljno tekućine - Iako ste ovo čuli milijun puta nije na odmet da ponovimo: kako bi tijelo savršeno funkcioniralo potrebno je izbjeći dehidraciju, stoga svakodnevno pijte oko 1,5 litru vode.

Pazite na kalciji - Rezultati nedavnih studija pokazali su da pojačani unos kalcija može smanjiti lučenje hormona koji govori tijelu da zadržava masnoće. Najbolji izvori su mliječni proizvodi s malo masnoća, sir, jogurt, tofu, zobena kaša i losos.

Zaboravite na alkohol -Tulumarenje i opijanje do kasno u noć može vrlo negativno utjecati na metabolizam. Istraživanja su otkrila dramatičan pad u efikasnosti metabolizma dan nakon raskalašene zabave, a krivac je alkohol.

Stalno jedite - grickanje ne mora nužno biti loša stvar, ako vam kruli u želucu to znači da vam je potrebno više goriva. Uskraćivanje tijela hranom rezultirat će sa usporavanjem metabolizma kako bi sačuvala energija za optimalno funkcioniranje organizma. Idealne grickalice su namirnice s visokim postotkom vlakana i bjelančevina poput sira, integralnih krekera te voće i povrće.

Opustite se - Stres uzrokuje pojačano lučenje kortizola, hormona koji između ostalog govori tijelu da zadrži masnoće kako bi se moglo nositi s neugodnim situacijama. Joga i meditacija mogu vam pomoći da relaksirate kako um tako i tijelo.

Spavajte - Dovoljno sna, po mogućnosti osam sati, krucijalno je za pravilno funkcioniranje metabolizma. Previše ili nedovoljno sna mogu poremetiti trošenje kalorija.

Budite aktivni kada je hladno - Svaka fizička aktivnost, bilo trčanje ili hodanje, po hladnim zimskim danima povećava sposobnost tijela da sagori naslage masnoga tkiva.

Povećajte mišićnu masu - Pola kilograma mišića troši od 35 do 50 kalorija, ista količina masnog tkiva prži bijednih 5 do 10 kalorija. Studije su pokazale da povećanje mišićne mase može pojačati bazalni metabolizam, naziv za količinu energije koja je potrebna za održavanje osnovnih životnih funkcija, za čak 40 posto.

Obratite pažnju na vitamin C - Kalcij i vitamin C su dinamični duo, Batman i Robin, kada je u pitanju ubrzavanje metabolizma. Kalciji pojačava metaboličke reakcije, a vitamin C pomaže potiče apsorpciju kalcija. Win - win situacija.

Pijte zeleni čaj - Polifenoli iz zelenog čaja dokazano ubrzavaju metabolizam, no postoji kvaka - za stvarne rezultate se mora piti između 4 i 5 šalica čaja dnevno.

Nemojte izbjegavati ljute papričice - Čili, feferon, jalapeno, cayenne, anaheim, ancho, habanero..., nije važno o kojim se ljutim papričicama radi jer sve sadrže alkaloid kapsaicin koji potiče prženje kalorija.

Jedite đumbir - Ovaj gomolj pojačava probavu za čak 20 posto, a to znači da će te se brže otarasiti sve hrane koju ste unijeli u sebe.

17.01.2013. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh