« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
WIKILEAKS

Kako se trebaju ponašati CIA-ini špijuni u Europi

WikiLeaks ne staje sa svojim aktivnostima, a ovakvi su tekstovi prava poslastica koja pokazuje koliko

Operativci trebaju izbjegavati upadljivo i nekonzistentno ponašanje
Operativci trebaju izbjegavati upadljivo i nekonzistentno ponašanje (Arhiva)
Više o

EU

,

CIA

,

špijunaža

,

WikiLeaks

CIA voli špijunirati sve i svakoga, bili oni na popisu nominalnih saveznika ili ne, pa tako ne čudi uputa za ponašanje CIA-inim operativcima u Europi koju je objavio WikiLeaks.

Dva objavljena dokumenta su iz 2011. i 2012., imaju oznaku tajnosti i oznaku 'NOFORN' što znači da se ne smiju dijeliti s tajnim službama savezničkih zemalja, stoji na WikiLeaksu.

Navodi se niz savjeta za prijelaz granice i izbjegavanje detaljne kontrole u zračnim lukama i na graničnim postajama. Neki su logični, poput savjeta o tomu da se dan prije putovanja zrakoplovom jednosmjerna karta ne plaća gotovinom.

Potrebno je držati se uvjerljive priče. 'Agenti sigurnosti u jednoj su prigodi u europskoj zračnoj luci izabrali agenta CIA-e kako bi proveli temeljitu kontrolu', piše u jednom dokumentu. 'Njegov prilično nemaran izgled bio je u suprotnosti s diplomatskom putovnicom koju je posjedovao što je rezultiralo detaljnijom kontrolom od uobičajene. Provjerene su njegove putne torbe te se pokazalo da su pozitivne na eksploziv, odnosno da sadrže tragove eksploziva. Agent je uvjerljivo ponovio da se bavi protuterorizmom i mogao je nastaviti putovanje.'

'Za preživljavanje je iznimno važna uvjerljiva i suvisla priča koja omogućuje izbjegavanje detaljnjih istraga i ispitivanja', stoji u CIA-inim naputcima.

22.12.2014. 14:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh