« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
SAVJETI

Kako se stvarno zdravo hraniti

Nije svaka zdrava hrana dobra za svakoga, tvrde oni koji podržavaju bioindividualnost, novi trend u biranju prehrane

Ne odgovara svakome svaka zdrava hrana
Ne odgovara svakome svaka zdrava hrana (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

masnoće

,

bezglutenska prehrana

,

šećer

,

gluten

,

bioindividualnost

Zdrava prehrana nije tako jednostavna kako se čini, jer ne odgovara svima sve, govore zagovornici bioindividualnosti, pa tako ne treba bez razmišljanja prigrliti paleo dijetu, veganstvo ili vegetarijanstvo, jer postoji mogućnost da vama takav način prehrane jednostavno neće odgovarati niti davati željene rezultate. 

Ako mislite da masnoće debljaju, potpuno ste u krivu, jer je ta teorija iz 80-ih godina prošlog stoljeća odavno otišla u ropotarnicu povijesti. Masti nam trebaju, jer organizam može optimalno funkcionirati samo ako unosite masti i zdrave ugljikohidrate i proteine. Dodatne dobre masti u prehrani mogu pomoći u gubljenju kilograma.

Pripazite i na skrivene šećere kojih u današnje vrijeme ima svugdje, a naročito u raznoraznim "light" i "low fat" proizvodima gdje šećer služi za pojačavanje okusa, a debljinu uzrokuje upravo procesirani šećer, a ne masti.

Jednako tako, kalorije su različite i zavise od hrane iz koje dolaze, pa je 100 kalorija iz avokada različito od 100 kalorija iz low fat krekera i drugačije će se probavljati i spaljivati.

Za kraj, nemojte si braniti omiljenu hranu. To je vrlo štetno za vašu psihu i jednostavno nećete izdržati novi režim prehrane koji ste si nametnuli. Odredite razumne količine i jedite ono što najviše volite bez grižnje savjesti. 

19.05.2014. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh