« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
BLAGDANSKA GOZBA

Kako se najesti za blagdane, a pritom se ne udebljati

Izbjegavajte repete i previše masti, a jedite više ribe i vježbajte - zvuči jednostavno?

(Romina N McGuinness/MWN)
Više o

hrana

,

kalorije

,

masna hrana

,

božićna gozba

Tradicionalna blagdanska gozba može sadržavati i do 6.000 kalorija - ne trebamo reći da ta brojka daleko premašuje preporučeni dnevni unos kalorija. No, nema potrebe za očajavanjem i osjećajem da nešto propuštate ako manje jedete, jer vas savjetujemo kako svladati iskušenje.

Vježbajte

Možda niste kod kuće, ali pokušajte barem prošetati, voziti bicikl ili kratko džogirati tijekom dana. Nakon dugačkih i obilnih obroka osjećat ćete se letargično, pa će vam lagana vježba ili kretanje pomoći da povratite energiju, ali i da potrošite barem dio kalorija. Ako će se netko u vašem društvu uvrijediti što odlazite, ponudite se prošetati psa ili skoknuti do trgovine.

Bez repeta

Bez obzira što će se vaš domaćin naljutiti, jednostavno recite 'ne' repetama, pogotovo kad ste siti.

Pažljivo s alkoholom

Kontrolirajte količinu alkohola koju popijete. Alkoholna pića sadrže puno šećera što će nadodati još kalorija.

Smanjite grickalice

Grickalice i predjela ne bi smjeli postati obrok. Od njih nećete biti siti, a dodat će vam puno novih kalorija.

Doručak!

Obavezno na božićno jutro pojedite doručak. Time ćete biti manje gladni kad sjednete za stol za ručak. No, ne pretjerujte i izbjegavajte prekaloričan doručak.

Jedite polako

Ako jedete prebrzo, nećete shvatiti da ste siti sve dok ne pojedete pun tanjur krcat hranom. Ako jedete polakše shvatit ćete da ste siti puno brže no što ste mislili.

ŠTO JESTI

• puretinu (poželjno bez kože)

• povrće (ako nije pripremljeno s puno masti)

• neslane orašaste proizvode i suho voće (posebice bademe, marelice, brusnice)

• ribu (losos, bakalar, pastrvu)

• predjela s krastavcima, mrkvom ili celerom

• zdrave umake (humus, grčki jogurt)

ŠTO NE JESTI

• nezdrave umake (bogati su mašću i šećerom)

• slani kikiriki i orašaste poldove

• krekere (posebno ne s maslacem)

• torte i kolače (znamo da je teško, ali pokušajte)

• životinjsku kožu (to je najmasniji i najkaloričniji dio mesa)

• punjenje u mesu (već imate meso, a klasično punjenje zamijenite s onim voćnim)

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
16.12.2014. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh