« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
BOŽIĆ SE BLIŽI

Kako ispeći ukusne, ali zdrave kolače

Male promjene u načinu pečenja mogu vam otkriti novi svijet vrlo ukusnih, ali puno zdravijih kolača i ostalih slastica

Kako ispeći ukusne, ali zdrave kolače
Kako ispeći ukusne, ali zdrave kolače (DeviantArt)
Više o

kolači

,

recepti

,

Božić

,

božićni kolači

Božićni blagdani se bliže, a s njima i tradicionalna priprema božićnih kolača i slastica. Ove godine uvedite neke promjene za sebe i vaše bližnje kako biste bez straha o štetnosti po zdravlje uživali u božićnim desertima.

Manje masti

Svi bismo trebali što više izbjegavati masti životinjskog porijekla, posebno osobe koje imaju problema s masnoćom i dijabetičari. Zato je umjesto kreme od maslaca bolje odlučiti se za kreme od pudinga ili svježeg sira, kao i malomasne kreme ili masti biljnog porijekla. Ako nemate neki poseban recept za kolače s manje masti, iz klasičnog recepta samo izbacite oko trećine preporučene masti i zamijenite je malomasnim mlijekom ili jogurtom.

>> Sve o začinima za božićne kolačiće

Opasan šećer

Umjesto s puno šećera kolače možete zasladiti zdravijim namirnicama kao što je sušeno voće. Ono sadrži mnogo vitamina, minerala i vlakana i puno je zdravije od klasičnog šećera. Umjesto šećera možete iskoristiti i neki recept s mrkvom, bananama ili jabukama koje izvrsno zamjenjuju šećer.

Tamno brašno

Bijelo brašno najbolje je potpuno zamijeniti tamnijim, ali možete ga zamijeniti i djelomično, najbolje punozrnatim brašnom koje ima više vlakana, vitamina i minerala. Kad koristite punozrnato brašno potrebno je više tekućine nego kod običnog, ali ne morate dodavati puno aromatiziranih dodataka (npr. ruma ili vanilije). Ako se bojite radikalne promjene, u početku zamijenite trećinu bijelog brašna tamnijim - ako vam se svidi, postupno još više smanjujte udio bijelog brašna.

>> Recept za domaće kroasane

Kvalitetna sladila

Nije svejedno koja sladila koristite u kolačima, posebno ako imate zdravstvenih problema. Na primjer, fruktoza nikako nije dobra za dijabetičare s povišenom masnoćom u krvi. Osim toga, nisu sva umjetna sladila namijenjena pečenju, jer neka od njih pri visokim temperaturama ne čuvaju slatki okus pa kolači ispadnu gorki. Zato je potrebno dobro pročitati deklaraciju i posavjetovati se na prodajnom mjestu. Na deklaraciji treba dobro pogledati i maksimalnu dnevnu dozu kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

19.12.2014. 15:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh