Kako sabotiramo svoj imunitet
Za jak imunitet potrebno je paziti na prehranu, ali postoje stvari koje ga mogu samo oslabiti, a ovo su neke od njih
Imunitet definiramo kao otpornost organizma na infekciju, bolest ili neku drugu biološku invaziju. On je složen sistem zaštite našeg tijela od štetnih vanjskih utjecaja (bakterija, virusa i parazita).
Za jak imunitet potrebno je paziti na prehranu, ali postoje stvari koje ga mogu samo oslabiti, a ovo su neke od njih;
Ne jedete vlakna - biljna vlakna su, ne samo odgovorna za zdravlje organizma, već pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta, a svi znamo da je i on uvelike zaslužan za jak imunitet. Istraživanja pokazuju kako visok unos vlakana i probiotika u prehranu rezultira jakim imunološkim sustavom, a samim time i jakom obranom od virusa.
>> 5 namirnica za jačanje imuniteta >>
Previše alkohola - čaša vina u danu i nije opasan potez, ali pretjerano uživanje u alkoholu može utjecati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju kako je dugotrajna pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sustav i tako vas dovodi u rizičnu skupinu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno utjecati na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija.
>> Propravite raspoloženje i pojačajte imunitet - na slastan način >>
Previše kofeina - kava i čaj su čuvati dobrog zdravlja jer su prepuni antioksidanata, ali previše kofeina može utjecati na poremećaje u spavanju, što može ugroziti imunitet te rezultirati čestim upalama.
Šećer - šećer se iz više razloga smatra drogom, ako ga izbacite iz prehrane doživjet ćete velike promjene. Postat ćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promjena raspoloženja i s viškom energije. Studija objavljena u magazinu Journal of Clinical Nutrition pojašnjava nam kako pretjerani unos šećera slabi imunitet i tako vas ostavlja nespremne za borbu protiv virusa.
>> Kako pojačati imunitet na prirodan način >>
Višak soli - natrijev klorid, što je drugi naziv za kuhinjsku sol, nalazi se u mnogim proizvodima, pogotovo onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo biti sigurni koliko točno soli unosimo na dnevnoj bazi, no ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savjetuje se da unos soli ipak ograničite na 2 grama.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar