« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 12 dana
SAVJETI

Par savjeta za skidanje mrlja od kave

Ljudi kavu obično proliju najnezgodnijih trenutcima, primjerice taman kada izlazite iz kuće ili kada se ugodno smjestite na trosjed

Pazite da se ne zamažete
Pazite da se ne zamažete (Arhiva)
Više o

kava

,

mrlje

,

čišćenje mrlja

Na poslu ste, spremate se na važan sastanak i - prolijete kavu, ali ne samo po stolu, nego i po sebi... i što sad?!

Slično mrljama od crnog vina, mrlje od kave može biti izuzetno teško ukloniti. To je zato što mnoga pića - uključujući kavu, čaj i crno vino - sadrže tanine.

Srećom, postoji nekoliko trikova kako ukloniti mrlje od kave s gotovo svih tkanina koje mogu nastradati.

Odjeća - spužvicom namočenom u hladnu vodu lagano namočite mrlju ili potopite odjeću u hladnu vodu na 30 minuta. Prethodno obradite mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja i operite klorom ili izbjeljivačem na bazi kisika ako je sigurno za tkaninu. Ako je u vašoj kavi bilo mlijeka ili vrhnja, obavezno koristite deterdžent s enzimima koji će vam pomoći razbiti mrlje, poput tekućeg deterdženta.

>> Najbolji savjeti za odstranjivanje mrlja >>

Presvlake - pomiješajte pola žličice tekućeg sapuna za suđe s 2 šalice hladne vode. Čistom, bijelom krpom natopite mrlju spomenutom otopinom. Ponavljajte dok mrlja ne nestane, a naposljetku još jednom sa spužvom namočenom samo u vodu prijeđite po istom mjestu i osušite.

Tepih - krpicom upijte što je više kave moguće iz tepiha. Nakon toga pomiješajte pola žličice tekućeg sapuna za posuđe, pola žličice bijelog octa i 2 šalice tople vode. Čistom, bijelom krpom, utljajte tu smjesu u mrlju. Nanosite malo pomalo i često upijajte otopinu s krpicom sve dok mrlja ne nestane. na kraju priđite s krpom nakočenom u hladnu vodu i osušite.

>> Mrlje na majici kao znak - inteligencije? >>

Šalice - ako vam se slučajno dogodi da negdje zaboravite šalicu s kavom na njoj će sigurno ostati mrlje, ali postoji i rješenje za to. Svo m deterdžentu za pranje suđa dodajte sode bikarbone i mrlje bi trebale nestati, piše Good Housekeeping.

20.04.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.04.2021. 17:58
    dobro soda čisti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh