« Život
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
BAŠ TAKO!

Kako razviti emocionalnu inteligenciju kod djece?

Nade, snovi i strahovi nikad neće prestati, ali ne morate ih kriti i oslanjati se samo na nadu. Imate i znanstveni putokaz kako odgojiti uravnoteženu, uspješnu i emocionalnu inteligentnu djecu

Emocionalna inteligencija je možda i najvažnija
Emocionalna inteligencija je možda i najvažnija (Arhiva)
Više o

Emocionalna inteligencija

,

odgoj djece

,

EQ

Djeca su naše blago na koje pazimo, ponekad možda i previše, a neosporno je da najveći broj roditelja svojoj djeci želi - samo najbolje. U tome nam treba pomoći odgoj, jer svi se trudimo odgojiti jake ljude koji će imati sretne živote i dobre moralne vrijednosti. Ponekad se, međutim, pitaju jesu li njihovi roditeljski izbori ispravni, nadajući se da rade pravu stvar.

Emocionalna inteligencija (EQ) je sposobnost prepoznavanja i nošenja s vlastitim i tuđim osjećajima te sposobnost mirnog rješavanja sukoba.

Nade, snovi i strahovi nikad neće prestati, ali ne morate ih kriti i oslanjati se samo na nadu. Imate i znanstveni putokaz kako odgojiti uravnoteženu, uspješnu i emocionalnu inteligentnu djecu

Istraživanje koje je proveo John Gottman pokazalo je da emocionalna svjesnost i sposobnost upravljanja osjećajima određuje koliko će uspješna i, ono najvažnije, sretna vaša djeca biti kroz život (čak i više od IQ-a). Biti trener za emocije svojoj djeci ima pozitivne i dugotrajne učinke, pružajući im mogućnost da budu sigurni, inteligentniji i zadovoljniji pojedinci.

Tri savjeta kako razviti emocionalnu inteligenciju djeteta

Negativne emocije su prilika za povezivanje - koristite djetetove negativne emocije kao priliku za povezivanje i rast. Djeca teško kontroliraju svoje emocije pa ostanite suosjećajni, ljubazni i pokažite im ljubav. Koristite empatiju i razumijevanje kako bi i vaše dijete moglo razumijeti svoje pojačano emocionalno stanje. Pokušajte reći: "Sada si ljut. Je li to zato što je Ante uzeo tvoju igračku? U potpunosti razumijem zašto si se naljutio."

Ne kažnjavajte, ne odbacujte ili grdite dijete zbog emocija

Negativne emocije su prikladne dobi i, kako dijete odrasta, polako nestaju. Zanemarujući njihove osjećaje kao beznačajne, šaljete im poruku da su njihovi osjećaji loši, i zapravo šaljete poruku da su oni sami loši. Ta štetna percepcija može ostati s njima tijekom odrasle dobi.

Pomozite djetetu shvatiti i opisati osjećaje - jednom kad mogu na odgovarajući način prepoznati i izreći kako se osjećaju, lakše će se sami smiriti i neće se osjećati 'zatrpani' osjećajima koje ne mogu kontrolirati. Pokušajte koristiti izraze poput: "Vidim da se te ovo smeta" ili, "Izgleda da si stvarno povrijeđen".

Nemojte prenositi frustracije ili osuđivati 

Ponekad  djeca mogu učiniti ili reći stvari koje su  neprihvatljive i teško je razumjeti emocije koje se čine neopravdanima ili iracionalnima. Ali pokušajte se staviti u njihove cipele. Postavljajte pitanja, pokušajte ih razumjeti i objasniti im da ste na njihovoj strani, podržavate ih i da ste tu za njih u teškim trenucima kad se teško bore s emocijama.

Postavite granice i rješavajte probleme zajedno - pomozite im da pronađu načine kako će reagirati u budućnosti. Skupa pronađite rješenja kako pristupiti problemima. Djeca žele samostalnosti i ovo je odličan način poučiti ih da su sposobni sami regulirati svoje emocije u svijetu koji se čini nepravedan. 

Podsjetite ih da su sve emocije prihvatljive, ali nisu sve vrste ponašanja. "Znam da si ljut, ali udaranje nije u redu. Možeš li drugi put izraziti svoje osjećaje bez udaranja?"

Nemojte podcjenjivati sposobnost svog djeteta da uči i razvija se. Oni imaju urođenu sposobnost da se razviju u odrasle ljude koji mogu riješavati probleme i inteligentno regairati na životne probleme i dileme. No, kad su djeca, trebate ih poslušati, treba im netko tko će ih zagrliti i roditelj koji će im pomoći kako se bolje nositi s emocijama.

02.06.2017. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh