« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
FLOKI123

Kako odabrati neprobojnu Facebook lozinku

Razina zaštite koju vam pružaju lozinke u kojima se nalazi ime vašeg ljubimca ili datum rođenja jednaka je onoj kao da uopće nemate lozinku, tvrde stručnjaci

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

hakeri

,

neprobojne lozinke

,

sigurnost na internetu

Neki ljudi koriste ime svog ljubimca kao lozinku za sve svoje računalne potrebe. Drugima je to datum vjenčanja. Treći pak nisu sigurni da se u svakom trenutku mogu sjetiti imena ljubimca ili datuma najvažnijeg događaja u svom životu, stoga se naprosto odlučuju za „12345".

Što god od ovoga odaberete, razina zaštita koju će vam takva lozinka pružiti ravna je onoj kao da ju uopće nemate, posebice ukoliko se radi o Facebooku, tvrde stručnjaci za računalnu sigurnost.

>>Najčešće i najgluplje lozinke>>

Kako bi se oduprijeli modernim hakerima i njihovom naprednom hardveru, računalne šifre trebaju imati barem 12 znakova, izabranih iz nasumičnih brojeva, slova i simbola na tipkovnici, pokazala je nedavna studija Georgia Tech instituta.

Sve donedavno stručnjaci su tvrdili kako lozinke od 8 znakova pružaju vrlo visoku razinu sigurnosti, ali nevjerojatan razvoj naprednih procesora i botova omogućio je hakerima da uspješno probiju i takve lozinke, tvrdi Richard Boyd, voditelj studije.

„Primjerice, ukoliko koristite lozinku od 8 znakova, sastavljenu samo od slova u abecedi, hakerima je dovoljno svega nekoliko minuta da probiju vašu šifru" upozorava Boyd.

Hakeri u suštini koriste dva načina da probiju vašu lozinku, a bogatstvo podataka koje im pruža vaša aktivnost na Facebooku uvelike im pomaže u tome.

>>Djelatnici Facebooka univerzalnom lozinkom otvaraju naše profile>>

Prva je da upotrijebe sva imena, prezimena, nazive, datume, fraze i druge stvari koje saznaju o vašem životu. Ukoliko se vaša lozinka sastoji od nekog sličnog podatka, hakerima će trebati svega nekoliko sekundi da preuzmu kontrolu nad vašim korisničkim računom.

Druga je metoda tzv. „brute force", odnosno korištenje svake zamislive kombinacije slova i brojki dok jedna ne upali. Iako vam se na prvu može učiniti da ovo može trajati jako dugo, superbrza računala u kombinaciji s kratkim i jednostavnim lozinkama mogu skratiti cijeli proces na svega nekoliko minuta, budući da procesori mogu isprobavati golemi broj kombinacija u sekundi.

„Kombiniranje slova, brojeva i simbola te lozinke koje nisu kraće od 12 znakova natjerat će ih da odustanu i potraže lakše mete", zaključuje Boyd.

>>Složite neprobojnu lozinku na internetu>>

Bilo kako bilo, ukoliko već niste, hitno promijenite lozinku u nešto što nije ime vaše srednjoškolske simpatije ili datum rođenja. Samo, klonite se šifre „m19$&23Dg9Fx", ta je već zauzeta!

01.02.2012. 21:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    lion
    20.09.2012. 20:56
    najbolje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh