« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 8 dana
EHHH...

Kako nas ubijaju hranom

Novo istraživanje objavljeno u SAD-u pokazuje da neka pakiranja hrane, pogotovo ona koja koriste poznati lanci brze hrane, sadrže opasne kemikalije

Ovo izbjegavajte...
Ovo izbjegavajte... (Arhiva)
Više o

nezdrava hrana

,

brza hrana

I dok nas znanost zasad uči da je vjerojatnost da ćemo se zaraziti koronavirusom preko ambalaže zanemariva i gotovo nepostojeća, izvještaj objavljen u četvrtak pokazuje da pakiranja za hamburgere, krumpiriće i salate u lancima brze hrane sadrži otrovne tvari.

Istraživanje je provela organizacija za zaštitu okoliša u sklopu kampanje kojom žele potaknuti proizvođače da izbjegavaju štetne tvari u svojim proizvodima.

Testiranja su pokazala da pojedine ambalaže sadrže per i polifluoroalkilne tvari (PFAS), a našli su ih u nekim pakiranjima Burger Kinga i McDonald'sa, piše CNN.

Slične koncentracije ove sintetske kemijske tvari pronađene su i u ambalažama lanaca Cava, Freshii i Sweetgreen.

Budući da se radi samo o dijelu pakiranja, dok su neka pakiranja istih proizvođača bez otrovnih kemikalija, mikrobiologinja Linda Birnbaum, bivša ravnateljica Nacionalnog instituta za okoliš i zdravlje, kaže:

"Ovo je jasan dokaz da prisutne kemikalije ne moraju biti korištene. Drugim riječima, isti proizvod se može izraditi i bez toga."

Cava je najavila uklanjanje štetnih tvari iz svih pakiranja do polovice 2021., Sweetgreen će to učiniti do kraja ove godine, kao i Freshii. Iz McDonald'sa je stigao ovaj odgovor:

"Uklonili smo značajne količine PFAS-a iz pakiranja diljem svijeta. Znamo da mjesta za napredak ima uvijek i istražujemo mogućnosti kojima možemo još poboljšati poslovanje."

Kemikalije koje spadaju u skupinu per i polifluoroalkilnih tvari koriste se u proizvodnji neprijanjajućeg posuđa, medicinske opreme, mobitela, komercijalnih zrakoplova i automobila. Koristi se i u proizvodnji odjeće, namještaja i pakiranja hrane otpornim na mrlje, vodu i masnoću.

Premda su nove verzije kemijskih tvari manje štetne za ljudsko zdravlje, tvrde stručnjaci, konzumenti su ipak u riziku. PFAS se u istraživanjima povezuje s bolestima jetre, poremećajima imuniteta, karcinomom i poremećajima rada žlijezda.

07.08.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh