« Život
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
JUNK

Kako nas čine ovisnicima o nezdravoj hrani

U te se svrhe mijenja kemijski sastav šećera, fizički oblik soli ili se pokušava napraviti čips koji će biti što hrskaviji

Prepuno soli, šećera i masnoća
Prepuno soli, šećera i masnoća (Shutterstock)
Više o

ovisnost

,

nezdrava hrana

,

šećer

,

junk food

,

sol

O štetnosti junk fooda napisano je more članaka, a sada je istraživački novinar Michael Moss tri godine istraživao trikove kojima proizvođači hrane izazivaju ovisnost kod svojih korisnika kako bi ih pridobili da se uvijek iznova vraćaju njihovim proizvodima. 

Proizvođači junk fooda skovali su izraz točka blaženstva koji označava količine masnoća, šećera i soli potrebne da se korisnik navuče na njihove proizvode i ne može ih prestati jesti.

Cilj je namamiti ljude da stalno kupuju određenu hranu, ma kako nezdrava ona bila. Zato proizvođači junk fooda vrše ispitivanja na tisućama ljudi pokušavajući napraviti proizvod koji je najbolji po ukusu kupaca. 

Ide se toliko daleko da se snimaju moždani valovi konzumenata, pa se tako došlo do saznanja da određena količina šećera nakon konzumacije osvijetli mozak jednako kao što ga osvijetli kokain.

U te se svrhe mijenja kemijski sastav šećera, fizički oblik soli ili se pokušava napraviti čips koji će biti što hrskaviji. 

Stoga, kad slijedeći put osjetite ugodu pri konzumaciji neke hrane za koju ste svjesni da nije zdrava, pogledajte dobro sastav proizvoda i saznat ćete svoju točku blaženstva.

 

08.03.2013. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh