« Putovanja
objavljeno prije 6 dana i 19 sati
TRAVEL PROUD

Kako LGBTQ+ putnici uzimaju putovanja u vlastite ruke

Više od polovine LGBTQ+ putnika (59 %) iskusilo je diskriminaciju na putovanjima

Može ovako?
Može ovako? (Arhiva)
Više o

putovanja

,

LGBTQ

Najnovije istraživanje Booking.com-a o LGBTQ+ putovanjima, koje se nadovezuje na misiju tvrtke da svima olakša istraživanje svijeta, pokazuje da se putnici i dalje suočavaju sa značajnim izazovima. Više od polovine LGBTQ+ putnika (59 %) iskusilo je diskriminaciju na putovanjima, a taj se broj penje na 63 % putnika koji su otvoreni u pogledu svojeg identiteta**, 64 % koji imaju partnera i 68 % koji se smatraju zagovornicima LGBTQ+ prava i promjena***. LGBTQ+ putnici očekuju neki oblik diskriminatornog ponašanja i od drugih putnika (55 %) i lokalnog stanovništva na odabranim odredištima (57 %). Uz to, njih 51 % slaže se da ih je to što su dio LGBTQ+ zajednice učinilo nesigurnijima i uzrokovalo im nelagodu na putovanjima. To još izraženije zabrinjava osobe koje se identificiraju kao transrodne (64 %), međuspolne (57 %) i nebinarne (56 %).

Unatoč tome, LGBTQ+ putnici preuzimaju svoju stvarnost u vlastite ruke. Od promišljenog donošenja odluka o odredištu do prethodne rezervacije sjedala u avionu i stvaranja alternativnih identiteta, LGBTQ+ putnici više no ikad preuzimaju kontrolu nad svojim putovanjima kako bi se na siguran način nosili s raznim izazovima i pronašli najbolja iskustva.

Odabir odredišta

Smještajni objekt koji odgovara njihovom proračunu glavna je briga za dvije trećine (66 %) LGBTQ+ putnika, što je vjerojatno odraz trenutačne gospodarske nesigurnosti koja utječe na ljude u mnogim dijelovima svijeta. Nakon tih glavnih financijskih aspekata, više od tri petine ispitanih (63 %) smatraju da je sljedeći najvažniji faktor da na svojem putovanju mogu biti ono što jesu. Među svim LGBTQ+ putnicima:

  • njih 55 % važnim čimbenikom smatra lokalne zakone odredišta o ljudskim pravima, jednakosti i braku koji se odnose na LGBTQ+ osobe

  • njih 51 % obraća pažnju na to jesu li na odredištu LGBTQ+ osobe bolje ili lošije prihvaćene nego u njihovoj domovini 

  • njih 50 % uzima u obzir ono što su čuli ili pročitali u vijestima o iskustvima stranih LGBTQ+ putnika.

Te su bojazni imale jasan utjecaj na percepcije i odlučivanje LGBTQ+ putnika, pri čemu je 43 % ispitanika u zadnjih godinu dana otkazalo putovanje nakon što su saznali da na određenom odredištu LGBTQ+ osobe koje ondje žive ne uživaju podršku. To je češće kod LGBTQ+ roditelja (48 %) u usporedbi s onima koji nisu roditelji (40 %), no još je izraženije među transrodnim (59 %) i međuspolnim putnicima (56 %). S druge strane, više od polovine LGBTQ+ putnika (56 %) u zadnjih je 12 mjeseci rezerviralo putovanje na odredište za koje se smatra da podržava stanovnike koji se identificiraju kao LGBTQ+ osobe, pri čemu su milenijalci najčešće nadahnuti za putovanje na takva odredišta (62 %), dok su najmanje nadahnuti pripadnici tzv. tihe generacije (21 %).

Kada mogu birati, više od polovine njih (57 %) kaže da radije posjećuju odredišta na kojima je LGBTQ+ turizam već uzeo maha, u usporedbi s 43 % koji više vole razmotriti lokacije na kojima bi njihova prisutnost mogla pridonijeti širenju socijalne svijesti i prihvaćanja. U donošenju odluka ulogu igra i duh vremena: gotovo dvije trećine LGBTQ+ putnika (65 %) kaže da je vjerojatnije da će rezervirati iskustva na putovanjima nadahnuta LGBTQ+ pop-kulturom, pri čemu je to najizglednije u slučaju milenijalaca (70 %).

Pripreme prije leta

Nakon odluke o odredištu LGBTQ+ putnici poduzimaju dodatne proaktivne korake kako bi ublažili bojazni u pogledu moguće diskriminacije tijekom leta. Gotovo jedna trećina putnika (31 %) imala je negativno iskustvo s nekim od suputnika na letu izravno povezano s njegovim identitetom, dok ih je 36 % izrazilo zabrinutost zbog pomisli da će sjediti pokraj nepoznate osobe, uzrokovanu strahom od njezine reakcije ili ponašanja prema njima kao LGBTQ+ pojedincima. Potonje je najčešće među transrodnim (57 %), međuspolnim (48 %) ili nebinarnim osobama (44 %). Stoga se 46 % LGBTQ+ putnika odlučuje unaprijed odabrati određeno mjesto kako bi umanjili interakciju s drugima zbog straha od diskriminacije. To najčešće čine transrodne (61 %), međuspolne (55 %) i nebinarne osobe (50 %).

Promjene ponašanja i alternativni identiteti za putovanja

LGBTQ+ putnici aktivno usvajaju alternativne identitete kako bi se zaštitili na putovanjima. Dvije petine LGBTQ+ putnika (40 %) kažu da mijenjaju aspekte vlastitog izgleda i ponašanja kako bi izbjegli moguću diskriminaciju ili neželjenu pozornost, dok ih je 41 % razvilo alternativni identitet kako bi se prilagodili različitim okruženjima na putovanjima. To je najčešće kod transrodnih putnika (59 %) i lezbijki (47 %). Glavni razlog zbog kojeg putnici stvaraju alternativni identitet bio je kako bi se zaštitili i osjećali sigurno (43 %), a jedna trećina putnika (35 %) čini to radi prilagodbe kulturnoj osjetljivosti koja bi mogla biti prisutna na odredištu.

Saveznici u turističkoj branši

Neovisno o vlastitim odlukama, LGBTQ+ putnici prepoznaju pomake u turističkoj branši te 73 % njih kaže da se zbog veće inkluzivnosti osjećaju ugodnije kada putuju. To u najvećoj mjeri vrijedi za one koji su otvoreni u pogledu svojeg identiteta (76 %), ali i za 65 % onih koji nisu.
Putovanje na odredišta s odgovarajućim zakonskim okvirom pospješuje osjećaj uključenosti, što se odražava na interakcije s djelatnicima u turističkoj branši: 83 % LGBTQ+ putnika osjeća se ugodno prilikom dolaska i prijave u svoj smještajni objekt, 80 % tijekom dopisivanja s domaćinima i aviokompanijama, a 82 % u interakciji s turističkim profesionalcima na odredištu, kao što su vodiči, kabinsko osoblje u zrakoplovima i taksisti. Uz to, na pitanje što LGBTQ+ putnici žele vidjeti u tvrtkama za putovanja radi boljih budućih iskustava putovanja, njih 28 % navelo je filtre koji bi olakšali identifikaciju objekata u kojima su dobrodošli. To je posebno važno transrodnim (49 %) i rodno fluidnim putnicima (40 %).

U Booking.com-u strastveno vjerujemo kako bi svi trebali imati priliku putovati i istražiti svijet na vlastiti jedinstveni način", kaže Arjan Dijk, direktor Odjela za marketing i viši potpredsjednik Booking.com-a. „Nažalost, kao gay muškarac iz prve sam ruke upoznat s izazovima koji su i dalje prisutni u mnogim dijelovima svijeta, uključujući upozorenja o putovanjima već izdana prije ovogodišnjih događaja povezanih s Prideom. Unatoč svemu tome nevjerojatno me nadahnjuje vidjeti kako LGBTQ+ putnici nepokolebljivo prihvaćaju sve što prožive, kako kod kuće, tako i na putovanjima. Unatoč stvarnom i opipljivom napretku moramo ostati na oprezu i odraditi svoj dio posla kako bi svima doista bilo lakše putovati pod geslom Travel Proud."

Otkako je pokrenut 2021., Booking.com-ov program Travel Proud pruža besplatnu obuku u području uključivosti u ugostiteljskoj branši za osoblje smještajnih objekata kako bi im pomogao da bolje razumiju specifične izazove s kojima se suočavaju LGBTQ+ putnici, kao i što mogu učiniti da se svi gosti osjećaju više dobrodošlo, bez obzira na to odakle dolaze, u koga su zaljubljeni ili kako se identificiraju. Obuka je dostupna na engleskom, talijanskom, francuskom, španjolskom, brazilskom portugalskom, hrvatskom, japanskom, grčkom, portugalskom, tajlandskom i njemačkom jeziku te se redovito organiziraju treninzi. Na Booking.com-u sada na globalnoj razini postoji više od 67.000 objekata s certifikatom Travel Proud u 133 zemlje i teritorija te 12.645 gradova i odredišta.

Osim globalnog partnerstva tvrtke s IGLTA-om, međunarodnom udrugom za LGBTQ+ putovanja, Booking.com je sada iznimno ponosan što je jedan od najnovijih partnera dviju organizacija koje naglašavaju predanost Booking.com-a stvaranju inkluzivnijeg svijeta za sve i svuda:

  • Global Equality Fund: Ovo jedinstveno javno-privatno partnerstvo povezuje državna tijela i entitete iz privatnog sektora koji slično razmišljaju te su predani unapređenju i zaštiti ljudskih prava i sloboda LGBTQ+ osoba diljem svijeta. Kroz GEF državna tijela, tvrtke i zaklade surađuju s braniteljima ljudskih prava i organizacijama civilnog društva koji rade na zaštiti i osnaživanju LGBTQ+ pokreta i osoba.

  • Stonewall National Monument Visitor Center: Ovaj se znameniti centar nalazi u Greenwich Villageu, u srcu New Yorka, a otvara se 28. lipnja 2024. godine. U centru se čuva, promiče i slavi nasljeđe povijesnog pobune u Stonewallu te on služi kao živi spomenik zagovornicima i pionirima iz prethodnih generacija, obrazujući posjetitelje o događajima koji su oblikovali pokret za građanska prava LGBTQ+ osoba.

 

11.06.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh