Kako hranom poboljšati raspoloženje
Hrana utječe ne samo na naše tijelo nego i na um, pa se pravilnom ishranom može poboljšati raspoloženje
Psiholog Drew Ramsey je u suradnji s nutricionistima proučavao utjecaj hrane na raspoloženje, došavši pritom do vrlo zanimljivih zaključaka. Nakon analize podataka, dao je četiri laka koraka za popravljanje raspoloženja finim stvarima u tanjuru.
Za početak, bitno je preskočiti gotovu hranu, jer je puna praznih kalorija i ne daje vam dovoljno energije, što se odmah odražava na raspoloženje. Znači, tanjur ispunite lećom, cjelovitim žitaricama, rajčicom, orašastim ili morskim plodovima i već ste na putu boljeg raspoloženja.
Potrudite se i jedite što više ekološki uzgojene hrane. Naime, kako su mnogi pesticidi i insekticidi ujedno i neurotoksini, pa pripazite na to koje jabuke i breskve kupujete, jer su upravo te dvije slasne voćke najzagađenije pesticidima.
Masnoće su daleko od bauka kakvim ih predstavljaju, jer ima dobrih i loših. Transmasnoće su nezdrave i puna ih je gotova hrana, dok su riba, maslac, jogurt i punomasno mlijeko puni omega-3 masnoća koje su dobre za mozak, jer ga štite od poremećaja raspoloženja.
Za kraj, ne zaboravite ni meso, jer je ono hrana za mozak, jednako dobar izvor omega-3 masnoća. Svakako pripazite da kupujete svježe iz poznatih izvora, preporučljivo s manjih farmi koje vjerojatno neće biti tretirano antibioticima i hormonima.
Novi komentar