Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2012. 14:05:00
MLJAC!

Kako hranom poboljšati raspoloženje

Hrana utječe ne samo na naše tijelo nego i na um, pa se pravilnom ishranom može poboljšati raspoloženje

Hrana može znatno utjecati na raspoloženje
Hrana može znatno utjecati na raspoloženje (Shutterstock)

Psiholog Drew Ramsey je u suradnji s nutricionistima proučavao utjecaj hrane na raspoloženje, došavši pritom do vrlo zanimljivih zaključaka. Nakon analize podataka, dao je četiri laka koraka za popravljanje raspoloženja finim stvarima u tanjuru.

Za početak, bitno je preskočiti gotovu hranu, jer je puna praznih kalorija i ne daje vam dovoljno energije, što se odmah odražava na raspoloženje. Znači, tanjur ispunite lećom, cjelovitim žitaricama, rajčicom, orašastim ili morskim plodovima i već ste na putu boljeg raspoloženja.

Potrudite se i jedite što više ekološki uzgojene hrane. Naime, kako su mnogi pesticidi i insekticidi ujedno i neurotoksini, pa pripazite na to koje jabuke i breskve kupujete, jer su upravo te dvije slasne voćke najzagađenije pesticidima.

Masnoće su daleko od bauka kakvim ih predstavljaju, jer ima dobrih i loših. Transmasnoće su nezdrave i puna ih je gotova hrana, dok su riba, maslac, jogurt i punomasno mlijeko puni omega-3 masnoća koje su dobre za mozak, jer ga štite od poremećaja raspoloženja.

Za kraj, ne zaboravite ni meso, jer je ono hrana za mozak, jednako dobar izvor omega-3 masnoća. Svakako pripazite da kupujete svježe iz poznatih izvora, preporučljivo s manjih farmi koje vjerojatno neće biti tretirano antibioticima i hormonima.

28.07.2012. 14:05:00
http://metro-portal.hr/kako-hranom-poboljsati-raspolozenje/72913/