« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
BOGATSTVO OKUSA

Osvježavajuće salate za rashlađivanje u vrućim danima

Zbog visokih temperatura ljeti nam ne odgovara teška hrana. Većina osoba bira lagane, tekuće i osvježavajuće namirnice koje se brzo probavljaju

Lagana salata idealan je ljetni ručak
Lagana salata idealan je ljetni ručak (Shutterstock)
Više o

vrućina

,

salate

,

piletina

,

lubenica

,

Berlioz

,

Waldorf salata

Salata od rotkvica

Sastojci:

- 2 pušleka ili svežnja rotkvica
- 2 tvrdo kuhana jaja

za preljev:
- 1 češanj sitno sjeckanog češnjaka
- 1 žlica ulja ( po želji maslinovog)
- malo limunovog soka ili ocat sa aromom i dodatkom limuna i limete
- sol

Operite rotkvice. Odvojite lišće, rotkvice narežite na četvrtine. Isto učinite i sa tvrdo kuhanim jajima. Složite sve zajedno u zdjelu za salatu, prelijte preljevom i promiješajte. Uz šnitu kruha ili fino pecivo imate gotov obrok.

Ova brza, lagana, ekonomična i zdrava salata neće vam oduzeti puno vremena, niti novaca. Uz krišku kruha ili fino pecivo imate gotov obrok. Rotkvice sadrže vitamine A, C, B1 i B2, a od minerala bogate su kalijem, kalcijem, fosforom, željezom i natrijem. Korijen rotkve sadrži razne minerale i vitaminete povoljno djeluje kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, a sirup od rotkvice kao sredstvo za iskašljavanje stari je narodni lijek.

Tajlandska pileća salata

 

Ukusna, egzotična i šarena tajlandska salata sigurno će vam popraviti raspoloženje i napuniti baterije. Osim što obiluje svježim sezonskim namirnicama, ova salata puna je hranjivih sastojaka i vitamina, a zbog dodatka piletine može biti i samostalan obrok. Egzotičan okus tajlandskoj salati daju đumbir i sojin umak, ali i naranča. Đumbir se često naziva lijekom za cijeli probavni sustav te jača imunitet, pa ako do sada niste svakako ovu biljku češće uključite u prehranu.

Salata od lubenice, dinje i borovnice

500g lubenice
500g dinje
200g svježih borovnica
8 žlica slatkog bijelog vina ili prošeka
2 žlice meda
1 žlica nasjeckane metvice
sok od pola limuna

Voćna salata idealno je ljetno osvježenje. Iako u nju možete staviti bilo koje voće, mi predlažemo varijantu s dinjama, lubenicom i borovnicama.  Za pripremu ove salate dovoljno vam je svega 20-tak minuta. Ovu eksploziju vitamina i antioksidansa prelivenu slatkim i pomalo opijajućim sirupom servirajte u prikladnim staklenim zdjelicama ili iskoristite cijelu dinju pa poslužite u malim dinja čamcima...

Waldorfska salata

Znate li kako se slažu jabuke i majoneza? Najbolje provjerite sami! Waldorfska salata donosi kombinaciju osvježavajuće jabuke, aromatičnog celera i hrskavih oraha. Jeste li znali kako jabuka u sebi sadrži toliko hranjivih tvari, nutrijenata i antioksidansa da se može pobrinuti za zdravlje cijelog organizma? Orasi snižavaju kolesterol i odličan su dijetalni izvor vlakana, magnezija te B  i E vitamina. Celer djeluje na tijeko kao diuretik i organizam opskrbljuje vitamina K i C, kalijem, folnom kiselininom i vlakanima. 

30.07.2012. 12:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh