« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZAGAĐENJE U HODU

Kako hrana, kava i izmet 'to go' štete okolišu

Ubrzani način života traži brzu hranu upakiranu u praktične papirnate i plastične posudice koje kasnije završavaju u smeću

Kava za van
Kava za van (Shutterstock)
Više o

fast food

,

pseći izmet

,

coffee shopovi

,

zagađenje okoliša

,

rođeni 24. kolovoza

Ubrzani životni ritam traži brzu prehranu koja se s lakoćom može prenositi s jednog mjesta na drugo, a praktične plastične i papirante posudice nakon konzumacije hrane redovito završavaju na smetlištu jer ih se ne može ponovno iskoristiti.

Kava za van, koja je u posljednje vrijeme sve dostupnija i popularnija u Hrvatskoj, ujedno predstavlja nezanemariv izvor zagađivanja okoliša. Milijuni ljudi dnevno uživaju u svojoj šalici kave s nogu, a isto toliko papirnatih čaša s plastičnim poklopcima završava na smetlištima. U Njemačkoj se, na primjer, godišnje baci šest milijardi papirnatih čaša za kavu zajedno s poklopcima, izračunao je portal Utopia.de. Kada bi se čaše poredale jedna kraj druge dobili bismo dužinu kojom bi se 14 puta mogao obići ekvator.

SmećeFast food i izmet 'to go'

Starbucks i drugi proizvođači počeli su polako potrošačima nuditi ponovno iskoristive čaše i šalice, ali inicijativa još nije zaživjela prije svega zbog udobnosti. Naime, potrošači nisu spremni sa sobom nositi vlastite termosice.

Ništa bolja od kave situacija nije niti kod fast fooda. Restorani brze hrane većinom koriste papirnate posude, ali su plastične vilice, žlice i noževi obavezan dodatak. Kad se tome pridodaju, vrećice soli i papra, slamke te plastične vrećice u koje se sve to stavlja, ekološka dimenzija fast fooda postaje ozbiljan problem.  

>>Koristite vrećice višekratno

Borci za zaštitu okoliša primijetili su još jedan zanimljiv trend koji razgradivo pretvara u nerazgradivo - izmet 'to go'. Naime, vlasnici pasa imaju dužnost pokupiti izmet za svojm ljubimcima što je samo po sebi pohvalo i potrebno, ali je problem kada to čine plastičnim vrećicama koje se često nalaze i u samim koševima za pseći izmet postavljenim u brojnim gradovima. 

09.09.2010. 13:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh