« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
UMJETAN OTOK

Recycled Island - plutajući otok od plastike

Nizozemski arhitekti osmisilili su otok od plastike koji bi mogao riješiti problem smeća u morima

Recycled Island
Recycled Island (WHIM Ramon Knoester)
Više o

smeće

,

plastika

,

godišnja doba

,

mračna strana

,

Danielle Steel

Plastične vrećice, boce, upaljači, kante, kablovi i drugi otpad u tonama plovi našim morima, a veliki dio smeća priroda ne može sama razgraditi. Morske struje su od plutajuće plastike već stvorile nekoliko ogromnih tepiha. Pretpostavlja se da ih ima pet, a jedan je u međuvremenu dosegao veličinu SAD-a.

Osim što treba stati na kraj daljnjem odlaganju smeća u more, države moraju pronaći načina za njegovo čišćenje. Nizozemski arhitekti došli su do vrlo zanimljivog rješenja te predlažu gradnju umjetnog otoka od plastike na području između Havaja i Kalifornije poznatom i kao 'Great Pacific Garbage Patch'.

>>Mora su puna smeća koje ubija

Planirano je da otok od plutajuće plastike poprimi veličinu Havaja, svi materijali potrebni za gradnju dobili bi se na licu mjesta iz smeća. Na otoku, nazvanom 'Recycled Island' ujedno bi mogli stanovati ljudi koji su zbog klimatskih promjena izgubili svoje domove.

Oko samog otoka posadile bi se alge koje bi privlačile ribe i razgrađivale anorganske tvari, dok bi se energija dobivala iz obnovljivih izvora. Otokom bi se protezali kanali, a cijela površina bi slobodno plutala oceanom ovisno o morskim strujama.

Arhitekti traže investitore za svoj ambiciozan projekt.

Recycled Island

07.09.2010. 11:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh