« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
LAKO DO ŽELJENE LINIJE

Kako gubiti kilograme tokom cijelog dana

Ako pratite ovaj dnevni raspored ne samo da ćete obuzdati apetit i smanjiti žudnju za hranom, nego ćete u kratkom vremenu postići zavidnu liniju

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

ljepota

,

mršavljenje

,

gubljenje kilograma

,

vitka linija

Tajna uspješnog mršavljenja ne leži samo u onome što jedete i koliko vježbat već kada to tokom dana radite. Brojna istraživanja pokazala su da je hektični stil života totalno poremetio naš unutarnji sat za reguliranje gladi i spavanja. Izloženost umjetnom svjetlu za vrijeme spavanja i konstantno grickanje tokom dana rezultira neprestanim lučenjem hormona koji otvaraju apetit.

No, nije sve izgubljeno. Raspored koji vam donosimo pomoći će vam da „naštimate" unutarnji satni mehanizam i tokom cijelog dana gubite neželjene kilograme.

Od 6 do 8 sati - Unutar pola sata od dizanja iz kreveta i prije doručka odradite 20 minuta aerobnih vježbi. Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost prije doručka može pomoći tijelu da efikasnije sagorijeva masnoće.

Od 6:55 do 8:55 sati - Prije svakog obroka popijte oko pola litre vode. Znanstvenici su dokazali da ljudi koji piju tu količinu vode gube oko dva kilograma više od osoba koje to ne rade.

Od 7 do 9 sati - Odmah nakon buđenja počinje se lučiti grelin, hormon apetita, a ako ignorirate glad tijelo  jače izlučuje grelin i čini vas sve gladnijima i gladnijim. Kako bi potisnuli efekte hormona apetita jedite hranu koja sadržava ugljikohidrate i bjelančevine, poput jaja ili integralnog kruha.

Od 10 do 11 sati - Kako se bliži vrijeme za ručak tako razina grelina u tijelu ponovno raste. Glad suzbite konzumacijom voća, po mogućnosti bobičastog, ili mliječnim proizvodima, poput jogurta.

Od 12 do 13 sati - Vrijeme je za ručak i u tijelu raste koncentracija galanina, još jednog spoja koji regulira apetit i jača želju za masnoćama, no to uzrokuje paradoks - što više masnoća unosimo u tijelo to se jače luči galanin i dolazi do beskonačne petlje koja rezultira nesvjesnim debljanjem. Lučenje galanina se može suzbiti na isti način kao i grelin, konzumacijom ugljikohidrata i bjelančevina. Stoga vam preporučamo da za ručak objedujete piletinu ili varivo od mahunarki.

Od 14 do 15 sati - Iako je sredina dana i još uvijek ste na poslu probajte pod pauzom naći neko tiho mjesto na kojemu ćete "ubiti oko" na nekoliko minuta. Drijemanje od 5 do 20 minuta obnovit će vam energiju bez posljedica na spavanje po noći.

15:30 sati - Zadnji vlak za uživanje u kavi jer konzumacija kofeina poslije 16 sati može poremetiti cirkadijski ritam, 24-satni biološki sat koji imaju svi živi organizmi, i spriječiti vas da zaspete navečer.

Od 16 do 18 sati - Pošto je vaša tjelesna temperatura na dnevnom vrhuncu ovo je idealno vrijeme za fizičku aktivnost, no ovaj put uz aerobne vježbe trebate poraditi i na snazi - dizanje utega, sklekovi, zgibovi i slične vježbe koje održavaju tonus mišića.

Od 17 do 19 sati - Vrijeme je za večeru, a ako volite popiti čašu vina ovo je idealni dio dana za to. Konzumacija alkohola prije spavanja može odgoditi REM fazu sna i uzrokovati učestalo buđenje tokom noći.

Od 21 do 22 sati - Prije odlaska na počinak prigrizite lagane namirnice bogate ugljikohidratima, poput jogurta, jer oni potiču stvaranje triptofana, esencijalne aminokiseline, koja pak jača lučenje serotonina koji je nužan za produkciju melatonina, hormona spavanja.

Od 21 do 22:30 sati - Vrijeme je da dan polako privedete kraju i opustite se prije spavanja. Udaljite se od svih čuda tehnologije koji emitiraju svijetlost kako vam ne bi omela san. Čitajte knjigu ili si spravite mirišljavu kupku.

Od 21:30 do 23 sati - Zavucite se u krevet, ali neka to bude u isto vrijeme svake večeri, također, pokušajte se buditi u isto vrijeme. Identičan ciklus spavanja/buđenja s vremenom vam pomaže da lakše i brže utonete u san.

29.03.2012. 22:27:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh