« Život
objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana
OZBILJNO?

Kada zapravo počinju problemi u vezi

Sve više parova odlučuje se za terapije kako bi prepoznali probleme u vezi i pokušali riješiti iste

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Shutterstock)
Više o

problemi

,

veza

Različit tempo života i navike uvelike su promijenili ljubav i veze u odnosu na vrijeme naših roditelja. Sve više parova odlučuje se za terapije kako bi prepoznali probleme u vezi i pokušali riješiti iste. 

Stručnjak Guy Winch, za Psychology Today, otkrio je većina ljudi povezuje tegobe u braku ili vezi s periodom kad je par već neko vrijeme zajedno i dođe do kolotečine. Međutim, na naše iznenađenje, prva neslaganja počinju na samom početku veze. Možda se u tom trenutku ne čine problematičnima i najčešće ne dolazi do svađe, ali tada se javlja mikrotenzija koja će se izraziti kasnije u prikladnoj situaciji odnosno većoj prepirci.)

Winch je na primjeru objasnio da čak i kašnjenje na prvih nekoliko spojeva kasnije može prerasti u veliki teret za obje osobe. Zašto do toga dolazi? Nema li više smisla da što se ranije problem pojavi da se stigne i u startu riješiti?

Brojni su razlozi zašto parovi ne uspiju raspraviti ključne probleme u ranim fazama veze. 

Kad se zaljubljujemo se ne zamaramo se problemima kao što do toga dođe kad prvobitna faza uzbuđenosti nestane.

Druga stvar, kada smo jednom emocionalno vezani uz partnera i želimo da veza uspije, podsvjesno odbijamo spomenuti problem koji bi mogao istaknuti neslaganja i dovesti do konflikta. 

Osim toga, stručnjak napominje da su veze kao glina: oblikuju se na početku, a kasnije ih je teško izmijeniti.

Drugim riječima, očekivanja koja smo postavili na početku veze, uloge u koje smo ušli i navike koje prihvatimo, teško je kasnije promijeniti. Kada se pojavi problem i o tome se ne raspravi, dolazi do neizrečene pretpostavke da je to što se dogodilo prihvatljivo za obje strane.

18.08.2019. 21:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh