« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
SJAJNO!

Kad vina svjedoče o ljepoti dalmatinskog juga

Kad skrenete na poluotok i vozite se cestom od Stona prema Orebiću, nećete moći zaobići Poljoprivrednu zadrugu Putniković koja okuplja čak 144 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava

Pelješka vina su nadaleko poznata
Pelješka vina su nadaleko poznata (Arhiva)
Više o

Pelješac

,

vina

,

PZ Putniković

Netaknuta priroda u kojoj stoljećima rastu najbolje sorte vinove loze, dalmatinski šarm, nevjerojatno plavo more, najfinija vina koja će razmaziti nepca..., sve to zasigurno vraća mnoge (i to ne samo ljeti!) na Pelješac.

Kad skrenete na poluotok i vozite se cestom od Stona prema Orebiću, nećete moći zaobići Poljoprivrednu zadrugu Putniković koja okuplja čak 144 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava. Godišnje napune od 800 tisuća do milijun boca vina, među kojima dominira plavac mali. Ipak, svatko tko svrati u vinariju i kušaonicu Putniković, u sklopu koje je otvoren i Dom vinarske tradicije, ne može odoljeti a da kući ne ponese ponos vinarije - vino sv. Ana - maraštinu koju je zadruga prvu flaširala. Ovo vino skladnih aroma citrusa odlično se sljubljuje s ribom ili nadaleko poznatim stonskim kamenicama.

Od Putnikovića se strmom cestom dolazi do mora u slikovito mjesto Žuljanu koje skriva jednu od najljepših plaža na Jadranu - Vučine. S plaže puca prekrasan pogled na vinograde, "dom" vrhunskog plavca Lirica, vina skladnih kiselina, izražajnih aroma crnog bobičastog voća, suhe šljive, tamne čokolade i alkohola uvijek iznad 14 posto. Vino je ime  dobilo po otočiću koji se nalazi nasuprot plaže Vučine, a svojim oblikom podsjeća na tradicionalni gudački instrument liricu.

Ipak, prema mišljenju mnogih, najbolje vino proizvedeno u PZ Putniković je Libertas, (onaj iz 2011. ponio je šampionsku titulu na Sabatini prije tri godine). Za vrijeme Dubrovačke republike na Kneževu dvoru pilo se vino od grožđa iz okolice Stona i Ponikava, odakle se i danas bere grožđe za Libertas, vino duboke rubin crvene boje, izraženih aroma zrelog i sušenog voća, skladnih kiselina i alkohola koji u pojedinim berbama idu iznad 15 posto.

Žene posebno vole Rose Putniković. Loza raste na bijeloj zemlji, tzv. mujari, a vino je laganih aroma crvenog voća, jagode i maline, i najbolje ga je konzumirati ohlađenog na devet stupnjeva Celzijevih jer tada daje svoj najbolji izričaj.

Ako još istražujete svijet vina i niste sigurni u odabir, Dubrovnik cuvee od 75 posto plavca malog i 25 posto merlota, napravljen u suhoj, polusuhoj i poluslatkoj verziji - otkrit će sva blaga i raskoš Dubrovačko-neretvanske županije. Sve znanje o vinarstvu, tradiciji dalmatinskog juga, ali i o suvremenim trendovima koje su vješto prigrlili, u ovom je vinu udružilo čak pet poljoprivrednih zadruga, među kojima i ona iz Putnikovića, mjesta gdje je vino oduvijek stil života i gdje se loza na najbolji način ljubi s morem.

13.09.2018. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh