« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BORBA SPOLOVA

Kad se radi o pisanju, još uvijek smo apsolutni seksisti

Izgleda da kad je riječ o davanju prednosti muškim ili ženskim imenima, ipak nismo tako daleko odmaknuli od 16. stoljeća

(Shutterstock)
Više o

žene

,

imena

,

muškarci

,

seksizam

,

pisanje

Istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je da je seksističko razmišljanje još uvijek itekako prisutno, što se vrlo jasno vidi u pisanju. Studija doktora Petera Hegartyja i njegovih kolega sa Sveučilišta Surrey objavljena u 'British Journal of Social Psychology' navodi kako se ostaci takvog razmišljanja vide u pisanju muških imena ispred ženskih.

Kako kaže dr. Hegarty, to je u 16. stoljeću bilo normalno jer je vladao stav da muškarci više vrijede od žena, što se moralo pokazati i u gramatici - pisalo se 'gospodin i gospođa', 'njegov i njezin', 'Romeo i Julija', nikako obrnuto. Znanstvenici su pokušali istražiti je li se danas načelno odbačeno mišljenje da su muškarci vredniji od žena ipak zadržalo u pisanju.

Tim je upotrijebio 10 popularnih britanskih i američkih muških i ženskih imena, nakon čega je pretražio internet za svaku moguću kombinaciju muško-ženskih parova tih imena, prvo s muškim a onda sa ženskim imenom na prvome mjestu.

Rezultati su pokazali da se, kad se radi o britanskim imenima, muško ime pokazuje na prvome mjestu u 79 posto slučajeva (ženska samo u njih 21 posto), a kod američkih imena u 70 posto slučajeva, za razliku od 30 posto ženskih imena na prvome mjestu.

Proveden je još jedan eksperiment: 121 osobu stručnjaci su zamolili da zamisle heteroseksualni par koji je tradicionalan i prilagođava se općeprihvaćenom mišljenju o tome kako bi se spolovi trebali ponašati, te par koji netradicionalan. Zatim su trebali napisati pet kombinacija imena tih zamišljenih parova.

Ispitanici su zamišljenim tradicionalnim parovima u više slučajeva nadjenuli muško ime na prvome mjestu, a tek onda žensko, što nije bio slučaj kod zamišljenih netradicionalnih parova.

Dr. Hegarty kaže da su rezultati jasno pokazali da ljudi i dalje muška imena stavljaju na prvo mjesto, dakle, da smo i dalje seksisti kad je riječ o pisanju.

11.03.2010. 23:22:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh