Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2010. 23:22:38
BORBA SPOLOVA

Kad se radi o pisanju, još uvijek smo apsolutni seksisti

Izgleda da kad je riječ o davanju prednosti muškim ili ženskim imenima, ipak nismo tako daleko odmaknuli od 16. stoljeća

(Shutterstock)

Istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je da je seksističko razmišljanje još uvijek itekako prisutno, što se vrlo jasno vidi u pisanju. Studija doktora Petera Hegartyja i njegovih kolega sa Sveučilišta Surrey objavljena u 'British Journal of Social Psychology' navodi kako se ostaci takvog razmišljanja vide u pisanju muških imena ispred ženskih.

Kako kaže dr. Hegarty, to je u 16. stoljeću bilo normalno jer je vladao stav da muškarci više vrijede od žena, što se moralo pokazati i u gramatici - pisalo se 'gospodin i gospođa', 'njegov i njezin', 'Romeo i Julija', nikako obrnuto. Znanstvenici su pokušali istražiti je li se danas načelno odbačeno mišljenje da su muškarci vredniji od žena ipak zadržalo u pisanju.

Tim je upotrijebio 10 popularnih britanskih i američkih muških i ženskih imena, nakon čega je pretražio internet za svaku moguću kombinaciju muško-ženskih parova tih imena, prvo s muškim a onda sa ženskim imenom na prvome mjestu.

Rezultati su pokazali da se, kad se radi o britanskim imenima, muško ime pokazuje na prvome mjestu u 79 posto slučajeva (ženska samo u njih 21 posto), a kod američkih imena u 70 posto slučajeva, za razliku od 30 posto ženskih imena na prvome mjestu.

Proveden je još jedan eksperiment: 121 osobu stručnjaci su zamolili da zamisle heteroseksualni par koji je tradicionalan i prilagođava se općeprihvaćenom mišljenju o tome kako bi se spolovi trebali ponašati, te par koji netradicionalan. Zatim su trebali napisati pet kombinacija imena tih zamišljenih parova.

Ispitanici su zamišljenim tradicionalnim parovima u više slučajeva nadjenuli muško ime na prvome mjestu, a tek onda žensko, što nije bio slučaj kod zamišljenih netradicionalnih parova.

Dr. Hegarty kaže da su rezultati jasno pokazali da ljudi i dalje muška imena stavljaju na prvo mjesto, dakle, da smo i dalje seksisti kad je riječ o pisanju.

11.03.2010. 23:22:38
http://metro-portal.hr/kad-se-radi-o-pisanju-jos-uvijek-smo-apsolutni-seksisti/35257/