« Život
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
COOL

Još jedan sjajan razlog za odlazak u teretanu

Vježbe pod opterećenjem odlične su za zdravlje, to su već svi shvatili, no vježbanje s utezima ima još jednu prednost za koju većina ljudi ne zna

Utezima do boljeg - pamćenja
Utezima do boljeg - pamćenja (FreeDigitalPhotos)
Više o

pamćenje

,

vježbanje

,

norepinefrin

,

vježbanje s utezima

,

hormon stresa

,

utezi

Vježbanje s utezima dobro je za zdravlje, a i za liniju jer izgradnja mišića pomaže u izgaranju većeg broja kalorija u mirovanju. No, novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Georgia Tech pokazalo je još jednu neočekivanu korist od utega.

Naime, vježbanje s utezima u trajanju od samo 20 minuta popravlja dugoročno pamćenje za prilično velikih 10 posto.

Ispitanici prvo pogledali seriju fotografija, a zatim su podijeljeni u dvije grupe od kojih je jedna radila vježbe za noge, po pedeset ponavljanja, a drugi su dizali utege. Nakon toga su gledali serije po 180 fotografija i pokazalo se da oni koji su dizali utege lakše prepoznaju nove fotografije koje su u međuvremenu umetnute u seriju.

Uz to, oni koji su dizali utege mogli su se prisjetiti 60 posto fotografija koje su vidjeli prije, dok su ostali postigli rezultate koji nisu prelazili 50 posto.

Ranija su istraživanja pokazala da kratke vježbe popravljaju pamćenje zbog otpuštanja hormona stresa nofepinefrina koji se i ovdje pokazao ključnim elementom dugoročnog pamćenja.

05.10.2014. 18:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh