« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan
SAVJETI

Jeste li isprobali protuupalnu dijetu?

Protuupalna dijeta može smanjiti rizik od raka debelog crijeva i dojke, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti, artritisa i kardiovaskularnih bolesti

Isprobajte, ništa vas ne košta ;)
Isprobajte, ništa vas ne košta ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

dijeta

,

protuupalna dijeta

Kao što dobro znamo, konzumacija određenih namirnica može pomoći u prevenciji određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti.

Dr. Shah objašnjava da protuupalna dijeta može smanjiti rizik od raka debelog crijeva i dojke, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti, artritisa i kardiovaskularnih bolesti. "Mnoga uobičajena zdravstvena stanja mogu se izazvati ili pogoršati lošom prehranom koja se sastoji od nezdrave hrane."

Pod protuupalnom dijetom misli se na sve one namirnice koje sadrže antioksidanse i slične tvari koje dobro utječu na organizam. "Protuupalna dijeta djeluje na smanjenje upale u tijelu uzrokovane upalnom hranom kako bi se vaše tijelo moglo usredotočiti na iscjeljivanje određenih dijelova", objašnjava liječnica. 

Koje namirnice bismo više trebali jesti?

Liječnica je istaknula da postoji pet namirnica koje bismo češće trebali jesti, a koje mogu pomoći u prevenciji ranije istaknutih bolesti. Kao najbolje namirnice koje dr. Shah preporučuje da uključite u redovitu prehranu, ističu se lisnato povrće, poput kelja ili špinata, i masna riba, primjerice losos ili tuna. 

Osim toga, savjetuje da se više počnu jesti orašasti plodovi poput oraha i badema te da se u prehranu uvrste nezasićene masti poput maslinovog i biljnog ulja. Uz to, savjetuje i da se jedu rajčice i različito bobičasto voće koje odlično utječe na zdravlje tijela.

Na popisu hrane koju ne bismo trebali često konzumirati su bijeli kruh, pržena hrana, crveno i prerađeno meso, kao i slatka gazirana pića i alkohol, prenosi Mirror.

Koje su prednosti protuupalne dijete?

Mnoge su prednosti redovite konzumacije ovih namirnica u prehrani, tvrdi liječnica. Kao neke od pozitivnih promjena ističe poboljšanje sna, pružanje energije i bolji učinak na kožu te cjelokupno zdravlje. Dodaje da se protuupalna dijeta ne fokusira na ograničavanje hrane, već na zamjenu trenutne prehrane zdravijim alternativama. 

"Za razliku od mnogih uobičajenih dijeta, protuupalna dijeta ne određuje broj kalorija koje morate pojesti, veličinu porcija ili vrijeme kada je dopušteno jesti. Umjesto toga, dijeta se usredotočuje na unos zdravije hrane, bogate vlaknima i antioksidansima", objašnjava dr. Shah. 

Osim antioksidansa, protuupalna hrana sadrži i polifenole te vlakna koja se prirodno bore protiv upale, ističe liječnica i dodaje: "Ovi protuupalni spojevi mogu spriječiti skokove šećera u krvi, kao i zaustaviti upalu koju signalizira imunološki sustav."

06.02.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.02.2024. 09:53
    ovo je prirodni lijek
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh