Jedite ribu za bolje pamćenje
Iako su prošla vremena kad su nas bake šopale žlicama ribljeg ulja kako bismo bili zdraviji i pametniji, i dalje je riba na vrhu liste namirnica dobrih za mozak
Ribe ne smijemo pržiti (Shutterstock)
Kuhana ili pečena riba ima sjajan učinak na pamćenje, pokazalo je američko istraživanje u kojem je zaključeno da je ribu najbolje pripremati na ova dva načina, jer konzumacija pržene ribe nije pokazala takav učinak.
Naime, snimanje magnetskom rezonancom pokazalo je da konzumacija kuhane ili pečene ribe jednom tjedno ima odličan učinak na dijelove mozga ključne za pamćenje.
Ljudi s takvim prehrambenim navikama imali su prosječno 4.3 posto veći volumen ključnih dijelova mozga i čak 14 posto bolje rezultate na testiranjima.
Zanimljivo je da je istraživanje trajalo čak 10 godina, a naročito su dobre rezultate imali ispitanici stariji od 65 godina.
07.08.2014. 10:54:00
Novi komentar