Jaja iz slobodnog uzgoja nezdravija su od onih iz kaveznog?
Naime, znanstvenici su otkrili da takva jaja sadrže pet puta veće količine određenih štetnih kemikalija
Oko 17 posto jaja iz slobodnog uzgoja imaju nivoe nedopuštenih supstanci da ih se prema regulatorima EU može označiti nejestivima.
Studija je provedena na Tajvanu, no otkrića su izazvala zabrinutost diljem Europe. Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju stalan pristup svježem zraku, suncu te se mogu slobodno kretati za razliku od onih koje su osuđene na život u kavezu.
>> Svakog jutra jedno jaje... pomaže održanju tjelesne težine
No znanstvenici sumnjaju kako takve kokoši imaju veći rizik od unošenja u organizam raznih zagađivačam iz okoliša, poput pesticida, kao i potencijalno toksičnih supstanci koje nastaju kao nudprodukt spaljivanja otpada. Poznate kao diksioni, ove kemikalije mogu uzrokovati velik raspon zdravstvenih problema kod ljudi, uključujući probleme s plodnošću, razvojem i rak.
>> Pronašao jaje unutar jajeta
˝Pitanje kontaminacije jaja iz slobodnog uzgoja moglo bi biti globalni problem, te je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se identificirali faktori iz okoliša koji utječu i modificiraju količine kemikalija u jajima˝, stoji u zaključku studije.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
takvu glupost pročitaš i onda se pitaš tko je pisao ovaj članak, gdje su podaci, gdje su činjenice i dokazi, kakva analiza, otkuda, gdje? 17 posto? svaki komentar je suvišan
Novi komentar