« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
BEZ PANIKE

Čaj povećava rizik od reumatskog artritisa, kava nema takav utjecaj?

U površnom istraživanju američkih stručnjaka pokazalo se da bi čaj mogao imati štetne učinke; ipak, brojniji su dokazi o njegovoj korisnosti

čaj artritis kava
čaj artritis kava (Shutterstock)
Više o

kava

,

čaj

,

intervencija

U moru istraživanja koje se bave tematikom čaja, pojavilo se jedno koje sugerira da je pretjerana konzumacija tog napitka štetna, točnije povećava rizik od dobivanja reumatskog artritisa. Američki su istraživači, u projektu koji je obuhvatio 76,000 žena, zaključili da konzumiranje čaja povećava mogućnost od spomenutog poremećaja dok kava nema takav utjecaj.

Najviše su izloženi oni koji piju više od četiri šalice čaja dnevno - ili u omjeru 78 posto. No bilo koja količina čaja povećava šanse za reumatski artritis za 40 posto u odnosu na one koji ga uopće ne piju. Rezultati istraživanja su predstavljeni na Godišnjem kongresu Europske lige protiv reumatizma u Rimu.

Profesor Christopher Collins iz Medicinskog centra Sveučilišta Georgetown iz SAD-a iznenađen je razlikama između čaja i kave: „Namjeravali smo odrediti je li konzumacija čaja ili kave, odnosno metoda pripreme napitaka na neki način povezana s povećanjem rizika od reumatskog artritisa. Iznenađujuće je da smo uočili takve razlike u rezultatima kod kavopija i ljubitelja čaja." Sad se postavlja pitanje što je to što čini čaj ili metode njegove pripreme pogodnim za dobivanje artritisa. Žene koje su sudjelovale u istraživanju bile su u dobi od 50 do 79 godina - one su morale ispuniti upitnik od svakodnevnim navikama ispijanja čaja ili kave.

>> Čaj od mente izvrstan je protiv bolova

>> Smirite živce uz čaj

>> Za zdrave i lijepe zube pijte zeleni čaj

Reumatski artritis je kronična, progresivna bolest koja otežava rad auto-imunološkog sustava i pogađa milijune diljem svijeta, a tri puta je češća kod žena nego kod muškaraca. Obično se javlja u dobi između 40 i 60 godina. Bolest izaziva otekline i oštećuje kosti zglobova, najčešće ruku, stopala i zapešća. Ipak, profesor Collins savjetuje ljude da ne trebaju mijenjati navike ispijanja čaja zbog ovog istraživanja obzirom da postoji brojniji niz istih koja sugeriraju da čaj nema veze s artritisom i d čak ima i preventivno-zaštitni učinak.

>> Zeleni čaj šiti od gripe

>> Mršavite uz zašećereni zeleni čaj

>> Čaj smanjuje rizik od raka jajnika

Prilikom analiziranja rezultata, Collins je sa svojom ekipom stručnjaka pregledavao još neka istraživanja kako bi objasnio svoje rezultate. Zaključio je da povećan unos flavonoida - kojih ima u čaju - ima određenu povezanost a reumatskim artritisom. Kod kofeinskih napitaka nije bilo takvog učinka pa profesor smatra da je čaj u tom smislu posebna priča. No istraživanje ima brojne nedostatke - na primjer, obavljeno je samo nad ženama, a one nisu navele jesu li pile crni, biljni ili neki drugi čaj te jesu li ga pile s mlijekom ili ne. Istraživači su otkrili ništa drugo do li koliko žena koje piju čaj ima reumatski artritis.

19.06.2010. 14:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh