« Komentari
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ISLAMOFOBIJA I PROTUIMIGRACIJA

Jačanje ekstremne desnice u skandinavskim zemljama

Nordijska ekstremna desnica toliko usađena u politički establišment da je više nitko ne doživljava tako pa joj više ni ne prišivaju etiketu ekstremna

Jačanje islamofobije u tradicionalno tolerantnim zemljama Skandinavije
Jačanje islamofobije u tradicionalno tolerantnim zemljama Skandinavije (Reuters)
Više o

radikalna desnica

,

islamofobija

,

ekstremna desnica

,

protuimigracija

Od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća u skandinavskim zemljama iz godine u godinu jača utjecaj ekstremne desnice, čiji se islamofobni i protuimigracijski program temelji na upozoravanju od gubitka identiteta te nestajanja „bijelih", „plavokosih" i „plavookih", ocjenjuju stručnjaci u analizi France-Pressa, prenosi Hina.

Taj opći trend, tvrde stručnjaci, stvorio je dekor za put koji je odabrao Anders Behring Breivik, Norvežanin "vjeran svojim vikinškim korijenima" i masovni ubojica iz Osla. Breivik je na saslušanju zatvorenom za javnost rekao da je svojim ubilačkim pohodom htio poslati "snažan signal" norveškoj vladi kako bi prestala s "rastakanjem nordijskog društva i masovnim uvozom muslimana".

"Breivik je nesumnjivo sam u svom ekstremizmu, u svom zločinu. Ali zanimljivo je uočiti da je nastao u određenom društvenom i političkom kontekstu. To nije uobičajena pucnjava, on nije izašao niotkuda", kazala je Kari Helene Partapuoli, direktorica Centra za borbu protiv rasizma u Oslu. Podsjetila je da se norveška desna i populistička Stranka napretka "poprilično potrudila okrenuti javnu raspravu prema muslimanima i strancima".

Šveđanin Anders Hellstrom, stučnjak za nacionalističke i populističke pokrete u Skandinaviji, ustvrdio je da je nordijska ekstremna desnica toliko usađena u politički 'establišment' da je više nitko ne doživljava tako pa joj više ni ne prišivaju etiketu "ekstremna".

"Ekstremna desnica je etablirana, dio je dominirajuće struje", dodao je.

Prošlog rujna su u švedski parlament ušli "Demokrati iz Švedske" sa sloganom "sačuvajmo izvornu Švedsku" i izazvali pravi politički potres koji se poslije ponovio u Finskoj. U toj su zemlji, naime, nacionalisti iz stranke "Pravi Finci" na izborima osvojili 19 posto glasova.

26.07.2011. 20:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    26.07.2011. 22:00
    gotovo je sad i da zabrane daljni ulaz u državu oni će se ko šiptari na kosovu namnožiti do razine dok ne preuzmu sve
  2. avatar
    Aco
    27.07.2011. 07:52
    Nije rešenje uvoziti ili izvoziti ljude. Svaka populacija i država treba da se potrudi da kod sebe obezbedi dobre uslove za život. To će se postići tako da svi radno sposobni rade. Skandinavske i ostale napredne zemlje treba da ih nauče kako da postignu razvoj, a ne da uvoze ili izvoze ljude...
    Očigledno se radi o slomu kapitalizma i prelasku na neku varijantu soc-kapitalizma kakav gura Evropska Unija ili smo sad tek spremni na komunizam.
  3. avatar
    Latz
    27.07.2011. 08:00
    Ne opravdavam njihove postupke, ali mi nije uopce cudno da je doslo do porasta njihovog utjecaja .

    Skandinavske drzave su svima koji su dosli dale sve, a pridoslice to masovno zlorabe i zele te drzave pretvoriti u svoje matične ... Kao da ti podstanar počne rušiti zidove u kući i prerađivati zato što si mu dao dve sobe i onda se još buni kad mu kažeš da ne može ...

    Doseljenici se moraju prilagoditi svojoj okolini, a ne tu okolinu prilagođavati sebi ...
  4. avatar
    Orhan
    27.07.2011. 08:43
    Bez obzira što će tko misliti ali ipak u većini slučajeva funkcionira ona stara životna izreka ' pomozi sirotu na svoju sramotu '...
  5. avatar
    Dobrica Pavlovic
    27.07.2011. 14:41
    Cesto sam u Norveskoj a inace zivim u Svedskoj. To sto je Breivik uradio jeste strasno, neoprostiv greh ali ima tu necega sto se nigde ne spominje a to je da njegovo misljenje u vezi islamizacije Evrope pa time i Skandinavskih zemalja dele, ako ne svi Norvezani, a ono bar vecina.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh