Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2011. 20:23:00
ISLAMOFOBIJA I PROTUIMIGRACIJA

Jačanje ekstremne desnice u skandinavskim zemljama

Nordijska ekstremna desnica toliko usađena u politički establišment da je više nitko ne doživljava tako pa joj više ni ne prišivaju etiketu ekstremna

Jačanje islamofobije u tradicionalno tolerantnim zemljama Skandinavije
Jačanje islamofobije u tradicionalno tolerantnim zemljama Skandinavije (Reuters)

Od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća u skandinavskim zemljama iz godine u godinu jača utjecaj ekstremne desnice, čiji se islamofobni i protuimigracijski program temelji na upozoravanju od gubitka identiteta te nestajanja „bijelih", „plavokosih" i „plavookih", ocjenjuju stručnjaci u analizi France-Pressa, prenosi Hina.

Taj opći trend, tvrde stručnjaci, stvorio je dekor za put koji je odabrao Anders Behring Breivik, Norvežanin "vjeran svojim vikinškim korijenima" i masovni ubojica iz Osla. Breivik je na saslušanju zatvorenom za javnost rekao da je svojim ubilačkim pohodom htio poslati "snažan signal" norveškoj vladi kako bi prestala s "rastakanjem nordijskog društva i masovnim uvozom muslimana".

"Breivik je nesumnjivo sam u svom ekstremizmu, u svom zločinu. Ali zanimljivo je uočiti da je nastao u određenom društvenom i političkom kontekstu. To nije uobičajena pucnjava, on nije izašao niotkuda", kazala je Kari Helene Partapuoli, direktorica Centra za borbu protiv rasizma u Oslu. Podsjetila je da se norveška desna i populistička Stranka napretka "poprilično potrudila okrenuti javnu raspravu prema muslimanima i strancima".

Šveđanin Anders Hellstrom, stučnjak za nacionalističke i populističke pokrete u Skandinaviji, ustvrdio je da je nordijska ekstremna desnica toliko usađena u politički 'establišment' da je više nitko ne doživljava tako pa joj više ni ne prišivaju etiketu "ekstremna".

"Ekstremna desnica je etablirana, dio je dominirajuće struje", dodao je.

Prošlog rujna su u švedski parlament ušli "Demokrati iz Švedske" sa sloganom "sačuvajmo izvornu Švedsku" i izazvali pravi politički potres koji se poslije ponovio u Finskoj. U toj su zemlji, naime, nacionalisti iz stranke "Pravi Finci" na izborima osvojili 19 posto glasova.

26.07.2011. 20:23:00
http://metro-portal.hr/jacanje-ekstremne-desnice-u-skandinavskim-zemljama/61701/